Een pauze van twee minuten op Facebook die ik hield als afwisseling bij het schrijven van een rapport over het opleiden voor (nog) niet bestaande banen, leverde mij de volgenden drie stukken onzin op:

Het eerste stuk onzin was een artikel met de titel “American Schools Are Training Kids for a World That Doesn’t Exist” op Wired geschreven door Prof. David A. Edwards (klinkt gewichtig) maar… Edwards is een “Professor of the Practice of Idea Translation in the School of Engineering and Applied Sciences at Harvard University” wat dat ook mag zijn. En zijn onderwijs creds? Geen enkel, maar wel:

David works with contemporary artists, designers, chefs, perfumers, and other creators to pioneer research around ambiguous questions in human health, society and the environment. Beyond his experimental art and design work at Le Laboratoire, David has invented ways of packaging foods with edible skins, called WikiFoods, which sell today in New England food stores under the Incredible brand (Perfectly Free, NuFruit), and digitizing scent (oNotes), a communications platform with ramifications to health diagnostics (www.davidideas.com).  His invention of porous particles for inhaled drug and vaccine delivery helped pioneer the development and commercialization of inhaled insulin and inhaled drugs and vaccines for tuberculosis (AIR, Civitis, Medicine in Need). Many of David’s sensorial inventions appear in his future-of-food restaurant Cafe ArtScience in Cambridge’s Kendall Square.  He is a member of the US and French National Academies of Engineering and the US Natio

M.i. meer dan geschikt om aan ons allen uit te leggen hoe het onderwijs in elkaar zit en hoe het veranderd zou moeten worden! Of lijdt hij aan het expertise generalisatie syndroom?

Dan vind ik “Science Says Piano Players’ Brains Are Very Different From Everybody Else’s”. Natuurlijk, het eerste wat je weet is dat als een kop van een artikel begint met “De wetenschap zegt…” dat je echt op moet passen. Dit stuk op lifehack.org – jullie kennen deze uitermate kwalitatief hoogstaande wetenschappelijke website neem ik aan – is geschreven door Daniel Owen van Dommelen, een “coder who likes to write, or a writer who likes to code, the specifics have always been blurred”. En wat leren wij?

The little bolts of electricity running through their neurons as they play are not connected the same way as concert goers’. Piano players brains even work differently than the way musicians’ are wired 1. And this is all because of the instrument they are playing. The piano makes them and their brains unique.

En zijn bron? Een stuk op mic.com met de titel “Science Shows How Piano Players’ Brains Are Actually Different From Everybody Elses’”, een artikel geschreven door Jordan Taylor Sloan, een journaliste waarin zij wel wetenschappelijke bronnen lijkt te citeren maar, zoals vaak het geval, scheef / onjuist interpreteert.

En klap op de vuurpijl was een artikel in de Britse krant de Birmingham Mail over “New gym class consists of nothing but SLEEPING for 45 minutes”. Een sportschool in Birmingham introduceerde “Napercise which just involves climbing into bed and napping for 45 minutes. The classes have been scientifically designed to reinvigorate the mind, improve moods and even burn the odd calorie” onwikkeld in samenwerking met een droomexpert. Misschien kan men ook boeken onder de kussens leggen zo dat de slapers ook tegelijkertijd kunnen leren?

En weet je wat het ergste is? Alle drie werden verspreid door collega’s van mij die het beter zouden moeten weten.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

onderwijs, onderzoek