Genderbewust handelen is niet simpel

Kleutergewijs

Hoe je omgaat met meisjes en jongens in de kleuterklas, wordt sterk bepaald door jouw eigen visie op gender. Dat klinkt logisch. Minder logisch, maar niet minder waar is dat genderstereotype doorbrekend lesgeven voor iedereen moeilijk is. Dat is een belangrijke boodschap van het recente boek: Men, masculinities and teaching in early childhood education (2016).

Mannelijke vroedvrouwen en vrouwelijke camionchauffeurs tonen is het makkelijker werk

In Zweden waar de overheid al lang veel aandacht besteedt aan gendergelijkheid lijken de meeste kleuterleerkrachten mooi in de pas te lopen. Tijdens hun lessen zal je ze niet in de val zien trappen het klassieke genderpatroon te bevestigen. Vrouwelijke kraanmannen en mannelijke vroedvrouwen opvoeren is voor hen blijkbaar routine. De genders zijn niet alleen gelijkwaardig, ze zijn amper verschillend.

Wat blijkt evenwel, tijdens koek- en drankmomenten smelt het genderneutraal optreden als sneeuw voor de zon. Zonder dat ze het zelf beseffen pushen de geobserveerde…

View original post 416 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: