Tips om anderstalige nieuwkomers in de eerste schoolweek een goede start te bezorgen

Herblogd van de Vlaamse groepsblog Kleutergewijs

Kleutergewijs

Wat anderstalige nieuwkomers tijdens de eerste schooldagen ervaren, zet de toon voor de rest van het schooljaar. Uiteraard wil je hen veel groeikansen geven. Krijgen zij een plaats in jouw voorbereiding van het nieuwe schooljaar?

Ik vond de volgende tips via een berichtje van Karen Nemeth:

1.  Welke talen spreekt hij thuis?

Zelfs al kent het kind een mondje Nederlands, zorg ervoor dat je weet wat hij thuis spreekt. Zo kan je waardering tonen voor de thuistaal, en ondersteuning bieden, al is het maar in de vorm van een andere kleuter die thuis dezelfde taal spreekt.

2.  Affiche met welkom in de thuistalen.

Zoek voor alle thuistalen het woord voor ‘hallo’ of ‘welkom’ op (met google translate). Maak er een affiche mee die zichtbaar is voor alle ouders gedurende de eerste schoolweek. Zo ervaren ze vanaf dag 1 dat ze erbij horen, en welkom zijn met hun zorgen en…

View original post 273 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: