Het CPB had wellicht niet zoveel discussie verwacht na hun rapport, maar de behoorlijk eenzijdige keuze voor onderwijseconomische onderzoeken roept vragen op. In een rand van de discussie duikt veel kritiek op John Hattie op. Vandaag in de Volkskrant verwijst het hoofd van het CPB naar een bekentenis als zou Hattie toegegeven hebben dat de helft van zijn resultaten niet kloppen. Als je dit stuk met Theo Wubbels leest zal je zien dat het een pak genuanceerder is dan dat. Ik ontdekte zelf ook al fouten in het werk van Hattie, maar zou nooit verwachten dat een organisatie zoals het CPB naar het boek Visible Learning als primaire bron zou krijgen. Voor ons eigen werk keken we zelf ook naar de bronnen die Hattie zelf gebruikte (en meer). Het is een goed startpunt en zelfs de wetenschappelijke critici geven aan de de volgorde van belang wellicht klopt.

Maar als het gaat over abilty grouping en Hattie, wordt er niet per se verwezen naar zijn Visible Learning werk, maar de man werkte zelf mee aan meta-studies (zie oa hier) over het onderwerp en met resultaten die in de lijn liggen van verschillende andere studies.

Eigen kritiek wegzetten door andere te bekritiseren, is menselijk. Ik vind zelf dat het rapport van het CPB nu ook wel heel snel weggezet wordt, terwijl er wel degelijk zeer relevante en interessante inzichten in zitten. Misschien is het definitieve karakter dat het in een eerste instantie meekreeg, wel de grootste oorzaak van de huidige storm.

3
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
thmensenAlice Bakker Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
thmensen
Gast
thmensen
Alice Bakker
Gast
Alice Bakker

het is essentieel dat we op de juiste conclusies uitkomen, de financiële kaders worden hierop gebaseerd. Ben ook benieuwd naar het effect van Cascade in het MBO op doorstroom.

thmensen
Gast
thmensen

Het grotere probleem lijkt mij, dat we gezien de status van het CPB als adviseur analyses verwachten die wetenschappelijk verantwoord zijn. De verantwoording van het onderzoek door economen met vrijwel uitsluitend economische bronnen beperkt de scope en wel zodanig, dat van een wetenschappelijk verantwoorde advisering niet of nauwelijks nog sprake is of kan zijn. Wat buiten beeld blijft is het zicht op wat er gebeurt in het onderwijs, in de scholen, schoolklassen, collegezalen en andere leeromgevingen. De differentiatie van maatschappelijk georganiseerde overdracht van cognitieve en niet-cognitieve kennis, vaardigheden (skills) en persoonlijkheidskenmerken (traits) is tegelijkertijd één van de grootste uitdagingen van… Lees verder »

Category

evidence-based, onderwijs, onderzoek