Belonen kan averechts werken

oorspronkelijk gepost op Kleutergewijs.

Kleutergewijs

Geef een kleuter een opzichtig certificaat voor een tekening van dertien in een dozijn en hij verliest zijn interesse in tekenen. De kans dat hij de volgende keer spontaan naar de kleurpotloden grijpt, is kleiner dan wanneer hij geen beloning had gekregen. Je zal nog maar eens met de beste bedoelingen een trofee maken.

Intrinsieke motivatie is beter dan extrinsieke

De beste motivatie volgens de zelfdeterminatietheorie is de intrinsieke motivatie: Als we iets leuk of boeiend vinden, richten we er ons graag op, zetten we langer door en willen we het ook goed doen. Maar remmen voor een verkeersdrempel of zwijgen als een ander kindje aan het woord is doe je niet voor je plezier. Het besef dat een opdracht of een regel zinvol zijn, is gelukkig een goede tweede op de motivatieladder, ook al is het een vorm van extrinsieke motivatie.

Andere vormen van extrinsieke motivatie oefenen druk uit…

View original post 1.111 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: