Twee vliegen in één klap: denkgesprekken voeren met kleuters met een lage taalvaardigheid

Dit stuk op de Belgische blog Kleutergewijs gaat over gesprekken op een hoog denkniveau voeren met kleuters. Heel lezenswaardig.

Kleutergewijs

Het stimuleren van taal-denkrelaties bij jonge kinderen is erg belangrijk voor hun cognitieve ontwikkeling. Redeneren, evalueren, reflecteren, het zijn essentiële vaardigheden die liefst zo jong mogelijk worden aangereikt. Maar hoe pak je dat aan als je kleuters over een beperkte taalvaardigheid Nederlands beschikken en hun denken (nog) niet onder woorden kunnen brengen?

Te weinig woorden

Een tweede kleuterklas in een Nederlandstalige school in hartje Brussel. Ayoub, een beweeglijk ventje van vier jaar, is in de ontdekhoek druk in de weer met spiegels in allerlei vormen en formaten. Thuis met mama en papa spreekt Ayoub Frans en Arabisch, Nederlands leert hij alleen op school. Spreken gaat erg moeizaam. Zijn woordenschat Nederlands is nog beperkt. De juf van Ayoub wil met hem reflecteren over zijn spel met de spiegels. Zij gebruikt hiervoor foto’s van Ayoub die dienen als ondersteuning voor het denkgesprek.

LK: Wat ben jij hier aan het doen, Ayoub? (wijst…

View original post 1.092 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: