Sociale media hooguit net zo verslavend als eten (Linda Duits)

Linda Duits maakt een eind aan weer een mythe: sociale mediaverslaving.

X, Y of Einstein?

Deze blogpost verscheen eerst op dieponderzoek.nl.

Kranten schrijven dolgraag dat sociale media verslavend zijn. Keer op keer lezen we berichten over verslaving aan Facebook-likes, al dan niet ondersteund met claims dat de hersenen beloningsprikkels uitsturen bij een like en dat we steeds die beloningsprikkels willen. De Volkskrant heeft tegenwoordig de rubriek ‘Klopt dit wel’ waarin ze uitzoeken of onderzoeksclaims in kranten ook echt kloppen. Gisteren bogen ze zich over verslaving aan sociale media. Hun conclusie: nuance ontbreekt.

Ja, positieve aandacht op sociale media activeert hetzelfde hersengebied als alcohol en drugs. Dat hersengebied wordt echter ook geactiveerd als we eten of seks hebben. Volgens bijzonder hoogleraar Werkingsmechanismen en behandeling van verslavingsgedrag Anneke Goudriaan is de effectgrootte van een Facebooklike vergelijkbaar met die van eten. En die beloning is veel kleiner:

“Ter vergelijking: bij het consumeren van voedsel wordt de output van het beloningscircuit vijftig keer verhoogd, bij seks honderd keer. Bij cocaïne is dat…

View original post 204 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: