Onderwijs onderzocht: meerkeuzeopgaven van de Cito

Kindercoach Dorien Kok zet grote vraagtekens bij de meerkeuzevragen van de Citotoetsen. Het gaat dan met name om toetsing van de spellingvaardigheid, waarbij volgens de toetsmaker slechts één antwoord juist is, terwijl er goede argumenten zijn waarom ook andere antwoorden goed kunnen zijn. Vooral voor kinderen die op een andere manier denken, (hoog)begaafde of creatieve kinderen, maar ook kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond, kunnen daardoor in de war raken en onder hun eigenlijke niveau scoren.
Dorien geeft een paar hilarische voorbeelden van toetsvragen, maar het probleem is serieus: je kunt je afvragen wat dit soort toetsen meet. Die vraag stelt ook Ben Wilbrink (link in Doriens stuk) over wiskundetoetsen. We kunnen dan ook betwijfelen of het voortdurende toetsen op de basisschool kinderen verder helpt in hun ontwikkeling en of Citotoetsen een valide en betrouwbaar hulpmiddel zijn bij de begeleiding van individuele kinderen.

Kind in ontwikkeling, door Dorien Kok

Er is in het verleden al meerdere malen onderzoek gedaan naar of de keuze die de Cito heeft gemaakt om de toetsing van de spellingvaardigheid als een onderdeel van het dictee te vervangen door een meerkeuzetoets verantwoord is. Het antwoord daarop is een heel helder: nee, ‘het meerkeuzedeel van de Cito is niet valide, diagnostisch onbruikbaar en didactisch nutteloos’. Ik citeer hierbij uit het 2014 onderzoek van Bosman & Schraven – ‘Meerkeuzeopgaven van de Cito- spellingtoets zijn echt niet valide’ (2014).  Lees hier meer over spelling en meerkeuzevragen.

Die uitkomsten zijn heel helder, helaas niet voor Cito zelf blijkt. Ook de politiek komt er niet uit, ook al is men wel verbijsterd hierover.

Mij gaat het nu om de meerkeuzevragen buiten spelling. Ik heb het over de “Welke in de rij hoort er niet bij?” vragen. Want daar valt ook wel een en ander over te zeggen.

Al jaren hebben we hier…

View original post 1.408 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Eén reactie naar “Onderwijs onderzocht: meerkeuzeopgaven van de Cito”

  1. Ik ben het helemaal eens met de beoordeling van de toetsen.
    Maar naar mijn idee hoort in de eerste zin het woordje – naar- niet thuis. ” Er is onderzoek gedaan of ……”
    Ik denk dat we een grote stap voorwaarts maken, wanneer de toetsen afgeschaft worden . Boudy Tjho.

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: