Marc Oskam publiceerde een stuk in Trouw op 19 auugustus dat ook hier op zijn blog te vinden is: http://www.trias-o.nl/2015/08/de-onderwijskundige-moet-worden-gestopt/ Het stuk heet “De onderwijskundige moet worden gestopt”, Ik heb een reactie daarop geschreven die de lezer hieronder kan vinden. Het is niet een aanval op Marc en ook geen verdediging van de onderwijskundige. Het is een pleidooi tegen een al te simpele kijk op de zaken.

Veel leesplezier.

 

Beste Marc,

Inderdaad, er is heel veel verkeerd gegaan in het onderwijs in Nederland, deels gesticht door zelfgenoemde onderwijsgoeroes, eduquackviseurs en eduquackademics. Maar je kan deze mensen gewoon vergelijken met wat je op de TV ziet; en vooral op Tel Sell-achtige zenders / programmering. Maar moet je de kwakzalvers alle schuld geven? Zijn het niet de politici, beleidsmakers op OCW, schoolbesturen enzovoorts die deze onzin kopen. Leerstijlen, braintraining, right brain / left brain, realistisch rekenen, iPadscholen, de homo zappiëns, de digitale autochtonen, ontdekkend leren, en ga zo maar door (zie ons boek Urban myths in learning and education over die onzin, mijn blogs op http://onderzoekonderwijs.net/author/paulkkirschner/ en Daniel Willingham’s boek When Can You Trust the Experts? om hoe je die onzin kan zien en ontleden). Natuurlijk zijn de verkopers van zulke onzin – net als de kwakzalvers die water met geheugen verkopen of blauwgewade c.q. fundamentalistische typen die gebedsgenezing verkopen – schuldig. Maar door enerzijds alle onderwijskundigen op één verachtelijke hoop te gooien en anderzijds niet te wijzen op de verantwoordelijkheid van de kopers van deze onzin creëer je vijandigheid, besmeur je de naam en reputatie van veel goede onderwijskundigen/onderwijswetenschappers, en pleit je de achterlijke kopers vrij.

paul (Educational realist en grumpy old man)

39
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
22 Comment threads
17 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
kelvin smithpjmubagsPaul KirschnerRon WeerheijmKomputerhulp (@Komputerhulp) Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
kelvin smith
Gast
kelvin smith

Het krijgen van een legitieme lening is altijd een groot probleem geweest voor klanten die financieel probleem hebben en daar behoefte aan hebben. De kwestie van krediet en zekerheden is iets dat klanten altijd zorgen maken over het zoeken naar een lening van een legitieme kredietgever. Maar .. we hebben dat verschil gemaakt in de kredietverlenende industrie. Wij kunnen een lening regelen van $ 10.500. Tot $ 9500.000.000 zo laag als 2% rente Reageer direct op deze email: kelvinsmithfunds@hotmail.com

trackback

[…] Reactie op “De onderwijskundige moet worden gestopt” […]

trackback

[…] Reactie op “De onderwijskundige moet worden gestopt” […]

Ron Weerheijm
Gast
Ron Weerheijm

Grappig. Veel bijdragen hier passen feilloos in een kader “Kijk mij er eens alles van weten”. En menigeen maakt m.i. precies die fout waar ze zo tegen fulmineren (of willen laten zien dat ze er veel meer van af weten): generaliseren. Als ik voor een klas sta met 25 kinderen of studenten, zijn dat 25 verschillende kinderen of studenten. De ene wil dat, de andere wil dit en meestal hebben ze allemaal een andere manier om ‘daar’ te willen komen. Of hebben ze allemaal een andere manier om geactiveerd te raken nodig. Waar mijn ‘pijn’ dan vaak zat (en soms… Lees verder »

Komputerhulp (@Komputerhulp)
Gast

Enigszins naast het (slag)veld staande maar het wel volgend, met nogal wat er (aan)varingen met OCW, VMBO’s, MBO’s leerplicht etc. en nota nemend van deze reactie, kan ik inmiddels wel stellen dat het hele OCW kartel vergiftigd is met een angstcultuur. Veel sterkte voor hen die daarmee te maken hebben, want dat zullen ze nodig hebben. Ik heb makkelijk praten, ik ben autonoom, met vroegpensioen en heb geen salaris meer nodig om mijn vaste lasten te kunnen bekostigen. Desondanks probeer ik jongeren toch nog iets van ICT onderwijs mee te geven. Het verdient niks, het kost alleen maar geld, maar… Lees verder »

Raf Feys
Gast

‘Het nieuwe leren’ in historisch perspectief: ontscholingsbewegingen van Tolstoj (1850) & Ellen Key (1900) tot Het Nieuwe Leren Raf Feys (Bijdrage uit Onderwijskrant nr. 136, 2006) 1 ‘Tinkering to utopia’ vanaf 1850 De pedagoog Comenius omschreef al in 1657 in zijn ‘Didactica Magna’ de contouren van effectief onderwijs voor alle kinderen; pas rond 1850 kon Commenius’ schoolgrammatica (deels) gerealiseerd worden in het onderwijs voor het gewone volk. Vanaf 1850 duiken echter steeds opnieuw ontscholingsbewegingen op die de schoolgrammatica en het kladssikaal systeem in vraag stellen: nieuwlichters die de bestaande toestand van het onderwijs overdramatiseren en zichzelf voorstellen als dé verlosssers… Lees verder »

rob martens
Gast
rob martens

Dag allen, goed dat discussies als deze worden gevoerd, maar mag ik een observatie vanaf de zijlijn doen? Ik zal wel ouderwets zijn, maar moet de toon echt zo grof? Zeker, in een column of opinieartikel mag je best iets scherp formuleren maar ik vind dat een aantal hier uit de bocht vliegt. Paul waarom spreek je voortdurend van ‘onzin’ en zet je leraren die een iPad school opzetten neer als : ‘Natuurlijk zijn de verkopers van zulke onzin – net als de kwakzalvers die water met geheugen verkopen of blauwgewade c.q. fundamentalistische typen die gebedsgenezing verkopen – schuldig’. Op… Lees verder »

Joost Hulshof
Gast
Joost Hulshof

Dit blogje is relevant in verband met de discussie.
Wie gebruikten hun academische reputatie voor wat en waarom?
http://www.beteronderwijsnederland.nl/node/7948

Joost Hulshof
Gast
Joost Hulshof
Joost Hulshof
Gast
Joost Hulshof

Kijk nog eens in (het legitimatierapport voor) de kennisbasis rekenen voor de PABO. Aangehangen onder http://www.beteronderwijsnederland.nl/content/hoe-realistisch-de-nieuwe-pabo-rekentoetsgids geven deze stukken een goed beeld van hoe effectief het circuit opereert.

Raf Feys
Gast

Nog een illustratie van onze reacties in Onderwijskrant op de pedagoochelarij.‘Leren is niet langer concentreren, maar multitasken’ : recept uit fabeltjeskrant van prof. Dochy. Onze kritische reactie in Onderwijskrant 144 (februari 2008) op vurig pleidooi van Leuvense prof. F. Dochy voor multitasken Prof. Dochy: ‘Leren is niet langer concentreren, maar multitasken!’ ??? De Leuvense professor Filip Dochy was en is in Vlaanderen de gevierde spreker op studiedagen over zelfstandig en competentiegericht leren en andere vormen van ‘nieuwe leren’ – ook op op studiedagen voor de leerkrachten ingericht door de begeleidingsdiensten e.d.. Op die studiedagen mocht hij zonder tegenspraak zijn onzin… Lees verder »

Raf Feys
Gast

Onderwijsverzorgers zorgen voor eigen Nieuwe Leren-winkel (vervolg op vorige bijdrage) ‘Het nieuwe leren’ als marketingtruc & zelfbediening vanwege schoolverzorgingscentra (KPC, APS, SLO, …) Raf Feys (Bijdrage uit Onderwijskrant 136 – 2006) 1 Inleiding & overzicht Prof. Jacques Carpay vertelde ons in een interview dat de meeste pleitbezorgers van Het Nieuwe Leren (HNL) “een functie blijken te hebben in de sfeer van de zogeheten onderwijsondersteuning” (Onderwijskrant, nr. 133, p. 21). Volgens Jo Kloprogge, directeur Sardes, gaat het bij HNL in de eerste plaats om “een lichtelijk uit de hand gelopen marketingtruc van een paar onderwijsondersteunende instellingen. Je lanceert het nieuwe schoonmaakmiddel… Lees verder »

Raf Feys
Gast

We illustreren onze reactie nu met twee bijdragen uit Onderwijskrant (2006) omtrent het zgn. ‘Nieuwe leren’. In een eerste bijdrage hebben we het over Nederlandse onderwijskundigen die een 10 jaar geleden als onheilsprofeten lamenteerden over de ellende in het onderwijs en het ‘Nieuwe leren’ voorstelden als dé verlossing uit al die doffe ellende. In een volgende bijdrage maken we duidelijk hoe de pedagogisch-didactische begeleidingscentra die verlossingsleer hielpen (helpen) verspreiden. 1 Inleiding Prof. Greetje van der Werf uitte in haar oratie van 11 januari 2005 felle kritiek op Het Nieuwe Leren (HNL) en op het feit dat een aantal onderwijswetenschappers hierdoor… Lees verder »

Frank vd Oetelaar
Gast
Frank vd Oetelaar

Beste Paul,

Opvallend in je reactie is je oproep niet alle onderwijskundigen niet over één kam te scheren waar je dat bovenaan met bijna alle adviseurs wel doet. Tenzij het woordje ‘deels’ wat ruimte biedt?

Frank vd Oetelaar

Toon van der Ven
Gast

Tja, laat ik nou drie jaar met veel plezier als onderwijskundige gewerkt hebben met minstens twintig mbo-teams aan … competentiegericht onderwijs. Aangezien ik zelf in vmbo en mbo gewerkt heb, weet ik natuurlijk wel waar ik het dan over heb. Ik vind die generalisaties over cgo en onderwijskundigen eerder bij GeenStijl thuishoren dan bij serieuze betrokkenen. Ik vraag me ook altijd af hoe men in het bedrijfsleven zou reageren op dit soort over één kam scheren van deskundigen en charlatans: de laatsten vallen snel genoeg door de mand, de eersten zijn absoluut noodzakelijk voor zinvolle innovatie. Inmiddels ben ik, met… Lees verder »

Raf Feys
Gast

Er steekt o.i veel waarheid in het opiniestuk van Marc Oskam in Trouw (zie bijlage We schreven zelf al in Onderwijskrant e.d. veel bijdragen in dezelfde trend. Er zijn al te veel (veelal ook universitaire)’ pedagoochelaars’ die tegelijk veel invloed hebben op het onderwijsbeleid, de gevierde sprekers zijn op onderwijsstudiedagen, enz. We vinden het wel jammer dat Oskam verwarring sticht door de algemene term ‘onderwijskundigen’ te hanteren en zo de indruk te wekken dat alle onderwijskundigen/pedagogen een slechte invloed hebben/hadden op het onderwijs We zijn zelf pedagoog/lerarenopleider en denken dat we via ons lesgeven en onze publicaties.over leren lezen, rekenen…,… Lees verder »

Ab Bertholet
Gast

Dat ben ik goeddeels met je eens, Paul. De vraag blijft wie de macht en dus de verantwoordelijkheid heeft voor alles wat er in het onderwijs (en de rest van de publieke sector) misgaat. Ik ken heel wat matig competente onderwijskundigen, zoals ik ook weet dat niet alle docenten even briljante professionals zijn. Ik ben zelf actief in beide professies en doe praktijkgericht onderzoek dat beide domeinen wil dienen. Ik laat anderen graag mede-beoordelen hoe geslaagd mijn pogingen zijn, een beetje twijfelen op z’n tijd doet geen enkele professional kwaad. Het stuk van Marc Oskamp vind ik een staaltje shorttrack… Lees verder »

Gerard Verhoef
Gast

Het voelt ongemakkelijk hierop te reageren. Het is zo evident waar: gooi niet alle onderwijskundigen op één hoop, maar toch heeft de hartenkreet van Marc Oskam een functie. Er is, ondanks gelukkig een aantal uitstekende onderwijskundigen, een echt probleem met de beroepsgroep. Net als met die van onderwijsadviseurs en met een deel van de bestuurders. Te veel van de genoemde kwakzalvers hadden en hebben wel degelijke een academische legitimatie (Robert-Jan Simons, Wim Veen, Wijnand Wijnen etc). Niet iedereen noemt zich onderwijskundige, maar het zijn wel UD’s of professoren met onderwijskundige/didactische leerstoel. Ook is er tegen deze mensen vanuit andere onderwijskundigen… Lees verder »

trackback

[…] Sourced through Scoop.it from: onderzoekonderwijs.net […]

trackback

[…] Marc Oskamp publiceerde een stuk in Trouw op 19 auugustus dat ook hier op zijn blog te vinden is: http://www.trias-o.nl/2015/08/de-onderwijskundige-moet-worden-gestopt/ Het stuk heet “De onderwijskundige moet worden gestopt”, Ik heb een reactie daarop geschreven die de lezer hieronder kan vinden. Het is niet een aanval op Marc en ook geen verdediging van de onderwijskundige. Het is een pleidooi tegen een al te simpele kijk op de zaken.  […]

pjmubags
Gast

Wie bedoel je precies met “de achterlijke kopers”, Paul?

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

onderzoek

Tags

, , , , ,