Vorige maand verscheen op onderwijsfilosofie.nl een stuk van Eke Rebergen dat de vraag stelt of docenten ontwerpers zijn, of zouden moeten zijn, van het onderwijs. Die vraag komt voort uit theorieën en toolkits van ‘design thinking’ en pogingen die in het onderwijs toe te passen.

Eke stelt in zijn artikel de traditie van ‘docent-ontwerpers’ van het onderwijs tegenover het hedendaagse type docent-ontwerpers en onderscheidt drie typen van die laatsten: de Ontwikkelaar, de Curator van vooruitgang en de Doendenker. Van daaruit komt hij tot een hedendaagse visie op de rol van docent-ontwerpers en concludeert:

Het ideaaltype docent-ontwerper is een creator van zowel relaties, omgevingen als inhoud. Juist de meest vaste opvattingen binnen het onderwijs worden uitgedaagd en vormen een voedingsbodem voor experimenten om het experiment zelf. De docent is niet gericht op eenvoudigweg meer kennisoverdracht, meer orde in de klas of hogere cijfers, maar maakt hier hooguit gebruik van op zoek naar nieuwe, nooit gedane, verrassende en/of ongehoorde mogelijkheden van het onderwijs.

Lees dit heel inspirerende artikel hier.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderzoek