Vorige maand verscheen op onderwijsfilosofie.nl een stuk van Eke Rebergen dat de vraag stelt of docenten ontwerpers zijn, of zouden moeten zijn, van het onderwijs. Die vraag komt voort uit theorieën en toolkits van ‘design thinking’ en pogingen die in het onderwijs toe te passen.

Eke stelt in zijn artikel de traditie van ‘docent-ontwerpers’ van het onderwijs tegenover het hedendaagse type docent-ontwerpers en onderscheidt drie typen van die laatsten: de Ontwikkelaar, de Curator van vooruitgang en de Doendenker. Van daaruit komt hij tot een hedendaagse visie op de rol van docent-ontwerpers en concludeert:

Het ideaaltype docent-ontwerper is een creator van zowel relaties, omgevingen als inhoud. Juist de meest vaste opvattingen binnen het onderwijs worden uitgedaagd en vormen een voedingsbodem voor experimenten om het experiment zelf. De docent is niet gericht op eenvoudigweg meer kennisoverdracht, meer orde in de klas of hogere cijfers, maar maakt hier hooguit gebruik van op zoek naar nieuwe, nooit gedane, verrassende en/of ongehoorde mogelijkheden van het onderwijs.

Lees dit heel inspirerende artikel hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Category

onderzoek