Over Tijgermoeders en hun Tandeloze Gebrul

Bob Greaves, professor van Media Arts, schreef dat intieme bekendheid van een geleerde in haar/zijn domein van expertise vereist is. Volgens hem is het gevaarlijk wanneer een expert op één gebied denkt dat haar/zijn niveau van kritisch denken aldaar ook mogelijk is op gebieden waar zij geen intieme bekendheid hebben. In de Volkskrant van donderdag 9 januari jl. was er een artikel over een nieuw boek van Amy Chua, auteur van het in 2011 verschenen boek Strijdlied van de Tijgermoeder over haar strijd om haar dochters in de Verenigde Staten op Chinese wijze op te voeden. In haar nieuwe boek, geschreven met haar man Jed Rubenfeld en getiteld The Triple Package, beschrijft zij drie persoonskenmerken – superioriteit, onzekerheid en bedwingen van impulsiviteit – die gecombineerd de basis voor het ideale menselijk ras vormen!

Ik ga het boek niet recenseren maar het over iets anders hebben. De Volkskrant meldt dat zij en haar man doceren/hoogleraren zijn aan de “prestigieuze Yale University”. Ik neem aan om te laten zien dat beide boeken niet geschreven zijn door zomaar iemand. Mijn probleem is dat ik via Google erachter kom dat zij rechtsgeleerden/juridische experts zijn, zij op het gebied van internationale bedrijven, etnische conflicten en globalisering en hij op het gebied van staats- en grondwetsrecht. Met andere woorden, deze twee geleerden hebben geen enkele expertise op het gebied waarover zij schrijven (bijvoorbeeld sociologie, antropologie, onderwijswetenschap), maar doen alsof dat wel zo is en ook door het brede publiek als zodanig erkend worden.

Daniel Willingham geeft in zijn boek When can you trust the experts: How to tell good science from bad in education vier vuistregels voor het nagaan of een voorgestelde oplossing voor een (onderwijs)probleem de moeite waard is. Een daarvan is “trace it,” (spoor het op), waarmee hij bedoelt dat je de geloofwaardigheid en motivatie van de persoon die de oplossing ‘pusht’ nagaat en ervoor waarschuwt ingepakt te worden door (soms niet ter zake doende) titels en kwalificaties (EN: credentials).

Mijn probleem hier is dat naast het Dunning-Krugereffect, waardoor incompetente mensen hun incompetentie niet inzien (zie mijn eerdere blog hierover), hier sprake is van een ander effect, namelijk waar experts op één gebied menen dat zij dus ook gezaghebbend (mogen) zijn op gebieden waar zij eigenlijk geen verstand van hebben. Bij mijn weten is hier geen naam voor, dus bij deze: “expertise generalisation”. Verder, naast mijn probleem met deze algemene experts, heb ik een probleem met de ‘verkondigers’ (hier de Volkskrant, maar overal te vinden), die niet kritisch hiernaar kijken en alleen maar staan te roeptoeteren.

Om weer af te sluiten met Bob Greaves: “We all get a bit foolish when we stray outside the ‘boundaries’ of personal expertise.”

Deze bijdrage is verschenen in het januarinummer van COTimes van [campus]OrléoN (http://www.campusorleon.nl/)

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

10 Reacties naar “Over Tijgermoeders en hun Tandeloze Gebrul”

 1. Dag Paul,

  Uit het feit dat de auteurs werken aan andere onderwerpen dan opvoeden en onderwijs kan je niet afleiden dat ze op dat gebied geen expertise hebben. Om te schermen met je aanstelling op Yale om je boek te verkopen vind ik wat dubieus. En daarmee krijgen ze de schijn wel tegen zich.

  groet,

  Johan

  Like

 2. Om even in te gaan op “expertise generalisation, heb ik even de ‘fallacy-taxonomie’ er op nagezocht op http://www.fallacyfiles.org/taxonomy.html en het lijkt dan te vallen onder “Appeal to misleading Authority” (zie http://www.fallacyfiles.org/authorit.html)

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Over Tijgermoeders en hun Tandeloze Gebrul | Manuela Bazen-Steenkamp - 20 januari 2014

  […] See on onderzoekonderwijs.net […]

  Like

 2. Als het onderwijs zo slecht is, waarom weet jij het dan zo goed? | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 14 februari 2014

  […] misbruik maakt van bekendheid, titels en/of kwalificaties (EN: credentials). Ik heb in een recente blog geschreven over gevallen waarin experts op één gebied (in dit geval twee juristen) meenden dat zij […]

  Like

 3. Als het onderwijs zo slecht is, waarom weet jij het dan zo goed? | Sargasso - 16 februari 2014

  […] schreef ik over een voorval waarin experts op één gebied (in dit geval twee juristen) meenden dat zij ook verstrekkende […]

  Like

 4. Driemaal onzin in twee minuten | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 1 mei 2017

  […] M.i. meer dan geschikt om aan ons allen uit te leggen hoe het onderwijs in elkaar zit en hoe het veranderd zou moeten worden! Of lijdt hij aan het expertise generalisatie syndroom? […]

  Like

 5. Eminence-Based Onderwijs of De Terreur van Overbekende Eduquacks | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 3 mei 2017

  […] Laten wij een aantal ‘eminenties’ (en pseudo-eminenties oftewel mensen die lijden aan het expertisegeneralisatiesyndroom) en hun voorgestelde interventies onder de loep […]

  Like

 6. Eminence-Based Onderwijs of De Terreur van Overbekende Eduquacks - NRC Live - 29 september 2017

  […] Laten wij een aantal ‘eminenties’ (en pseudo-eminenties oftewel mensen die lijden aan het expertisegeneralisatiesyndroom) en hun voorgestelde interventies onder de loep […]

  Like

 7. Schijnargumenten en Drogredeneringen | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 15 januari 2018

  […] degene die de bewering doet. Neem het papegaaien van de ideeën van Sir Ken Robinson, Sugata Mitra, Amy Chua en andere eduquacks als voorbeeld hiervan. Diegenen die hen nablaten, vragen zich geen moment af […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: