Dinsdag 21 januari neem ik deel aan een avond in De Nieuwe Liefde in Amsterdam waarin we de gevolgen van de neoliberale politiek op het onderwijs analyseren en nadenken over alternatieven. Hieronder de tekst van het programma.

Vijfde uit een serie van acht avonden analyse en gesprek met gasten die anders proberen te denken en doen. Zij krijgen een podium en samen onderzoeken we wat nodig is om te komen tot een samenleving waarin het algemeen belang, gelijke kansen en de zorg voor de ander weer meer tellen.

Meer toetsen, hogere cijfers, kleinere klassen en extra geld: de gangbare oplossingen die genoemd worden in de discussie over het verbeteren van het onderwijs. Maar zijn dit maatregelen die het onderwijs zullen verbeteren? Ligt het probleem niet ergens anders?

In onze kenniseconomie worden leerlingen en studenten opgeleid voor de markt. Scholen en universiteiten zijn verworden tot diplomafabrieken. Kwaliteit heeft plaatsgemaakt voor kwantiteit: onderwijsinstellingen worden afgerekend op het aantal geslaagde leerlingen en docenten op de snelheid waarmee ze leerlingen door het systeem loodsen. Terwijl het primaire doel ooit was om kritische studenten te vormen: Bildung en kennisvergaring. Studenten werden opgeleid ten behoeve van de samenleving terwijl de focus nu ligt op het economische nut van de studie en de student.

Als wij een samenleving willen waarin jonge mensen op intellectueel en moreel niveau aan de samenleving kunnen bijdragen, wat staat ons, studenten, docenten, onderwijsinstellingen en burgers dan te doen? Hoe moeten we ons onderwijssysteem inrichten?

 • Ad Verbrugge, universitair hoofddocent sociale en culturele wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam en voorzitter en mede-oprichter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON). BON opende bij de oprichting in 2006 de aanval op 40 jaar onderwijsbeleid van met name de PvdA.
 • Dick van der Wateren, leraar en oprichter van de weblog onderzoekonderwijs.net. Ook schreef Van der Wateren het hoofdstuk ‘Zin en onzin van testen, vergelijken en afrekenen’ in het boek Het Alternatief. In dit boek pleit hij ervoor om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit te leggen bij de onderwijsprofessionals zelf. “Het is van belang dat docenten eigenaar worden van de kwaliteitsbewaking in het onderwijs. […] Zo komt de expertise van iedereen die bij het onderwijs betrokken is optimaal tot zijn recht en draagt bij aan verbetering van de kwaliteit ervan. Simpel testen, vergelijken en afrekenen leidt onherroepelijk tot rampen.”
 • Datum: Dinsdag 21 januari | Aanvang: 20.00 uur
  Kaarten: €10 / €7,50* via www.denieuweliefde.com
  *CJP/Stadspas/Studenten
  De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam, programma.

  Join the conversation! 3 Comments

  1. Jammer, dat ook op dit artkel weer geen reacties komen, noch positief, noch kritisch.
   Ik trek al decennia ten strijde tegen de discrepantie die er bestaat tussen de “door het systeem ter beschikking gestelde leertijd” (= het vaste per leerjaar beschreven programma dat de leraar MOET afwerken) en ” de door de leerling benodigde leertijd”.
   Omdat we dat bijna overal ter wereld aan onze laars blijven lappen, bieden we alle leerlingen van de basisschool hetzelfde aan in dezelfde tijd, blijven we testen vergelijken en pressie uitoefenen om “alles uit jezelf te halen” enzovoort.
   Daarna hebben we in Nederland een 4-tal niveaus van voortgezet onderwijs, maar hier in Frankrijk gaat men gewoon nog eens 4 jaar door op dezelfde weg van de eenheidsworst voor iedereen.
   Pas als de leerstof moeilijker wordt, wil men in Nederland begrijpen dat niet iedereen hetzelfde kan, vandaar die verschillende niveaus, maar voor die “EENVOUDIGE” basisleerstof zou dat niet gelden volgens tientallen “experts”.
   Ik wees ook op het feit dat op de universiteiten géén vast programma per leerjaar is, er dus niet met “zittenblijven” wordt gewerkt, dat men vrolijk 6 jaar mag doen over een master, dat doorgaans 4 jaar duurt. Vandaar dat ik een groot voorstander was van de langstudeerdersboete.
   We willen in Nederland ook maar niet begrijpen dat motivatieproblemen en gedragsproblemen voor een niet onaanzienlijk deel te maken hebben met ons onderwijssysteem. Het niet gemotiveerd zijn is een slechte eigenschap van de leerling, zo denkt de meerderheid, vandaar geen enkele reflectie op het eigen handelen van de leraren.
   Overigens, ik verval in herhaling, waarom laten die vele duizenden leraren zich dit allemaal aanleunen en nemen zij geen stelling? Bang om hun baan te verliezen? Zich willen blijven verschuilen achter degenen die de baas zijn en alles hebben bedacht en zij slechts de gewillige uitvoerders zijn?
   Ik zou willen dat er veel meer kritiek vanuit het onderwijs komt, door de mensen die het elke dag waar moeten maken.

   Reply
   • nee hoor, je wordt bedolven onder mails, memo’s, regels, procedures en papieren waardoor je letterlijk gedwongen niet verder meer kan kijken dan je neus lang is.
    ohja, leraren opleiders doen er ook hard aan mee door voor te stellen dat de enige goede manier om onderwijs te geven de bestaande is….
    Er zijn eigenwijze gasten die het gewoon anders blijven doen, hopelijk ook beter

    Reply
  2. Veel succes die avond. Lijkt me heel interessant maar nog een avond weg deze week trek ik niet vrees ik.

   Dorine Machiels D.Machiels@eclh.nl dorinemachiels@gmail.com 06 45324496 020 6624853

   Reply

  Leave a Reply

  Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  About Dick van der Wateren

  Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

  Category

  onderwijs

  Tags

  , , , ,