Dinsdag 21 januari neem ik deel aan een avond in De Nieuwe Liefde in Amsterdam waarin we de gevolgen van de neoliberale politiek op het onderwijs analyseren en nadenken over alternatieven. Hieronder de tekst van het programma.

Vijfde uit een serie van acht avonden analyse en gesprek met gasten die anders proberen te denken en doen. Zij krijgen een podium en samen onderzoeken we wat nodig is om te komen tot een samenleving waarin het algemeen belang, gelijke kansen en de zorg voor de ander weer meer tellen.

Meer toetsen, hogere cijfers, kleinere klassen en extra geld: de gangbare oplossingen die genoemd worden in de discussie over het verbeteren van het onderwijs. Maar zijn dit maatregelen die het onderwijs zullen verbeteren? Ligt het probleem niet ergens anders?

In onze kenniseconomie worden leerlingen en studenten opgeleid voor de markt. Scholen en universiteiten zijn verworden tot diplomafabrieken. Kwaliteit heeft plaatsgemaakt voor kwantiteit: onderwijsinstellingen worden afgerekend op het aantal geslaagde leerlingen en docenten op de snelheid waarmee ze leerlingen door het systeem loodsen. Terwijl het primaire doel ooit was om kritische studenten te vormen: Bildung en kennisvergaring. Studenten werden opgeleid ten behoeve van de samenleving terwijl de focus nu ligt op het economische nut van de studie en de student.

Als wij een samenleving willen waarin jonge mensen op intellectueel en moreel niveau aan de samenleving kunnen bijdragen, wat staat ons, studenten, docenten, onderwijsinstellingen en burgers dan te doen? Hoe moeten we ons onderwijssysteem inrichten?

 • Ad Verbrugge, universitair hoofddocent sociale en culturele wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam en voorzitter en mede-oprichter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON). BON opende bij de oprichting in 2006 de aanval op 40 jaar onderwijsbeleid van met name de PvdA.
 • Dick van der Wateren, leraar en oprichter van de weblog onderzoekonderwijs.net. Ook schreef Van der Wateren het hoofdstuk ‘Zin en onzin van testen, vergelijken en afrekenen’ in het boek Het Alternatief. In dit boek pleit hij ervoor om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit te leggen bij de onderwijsprofessionals zelf. “Het is van belang dat docenten eigenaar worden van de kwaliteitsbewaking in het onderwijs. […] Zo komt de expertise van iedereen die bij het onderwijs betrokken is optimaal tot zijn recht en draagt bij aan verbetering van de kwaliteit ervan. Simpel testen, vergelijken en afrekenen leidt onherroepelijk tot rampen.”
 • Datum: Dinsdag 21 januari | Aanvang: 20.00 uur
  Kaarten: €10 / €7,50* via www.denieuweliefde.com
  *CJP/Stadspas/Studenten
  De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam, programma.

  0 0 votes
  Article Rating
  Abonneren
  Abonneren op
  guest

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  3 Reacties
  nieuwste
  oudste meest gestemd
  Inline Feedbacks
  View all comments

  About Dick van der Wateren

  Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

  Category

  onderwijs, progressief onderwijs, vernieuwing, vernieuwingsscholen

  Tags

  , , , ,