Met kleuters de wereld verkennen kan overal, ook in de stad. Odisee docente Freya Claes toont dat een prikkelende vraag genoeg kan zijn om het onderzoek te starten.

De herfstmaand : het ideale moment om met de kleuters de wisseling van de seizoenen te bespreken en te onderzoeken hoe de dieren zich klaarmaken voor de winter. Ik bespreek met de kleuters waar dieren zich verstoppen als het regent of koud is. De vos kruipt in zijn hol, de eekhoorn in de boom, de insecten onder een blad of onder de grond. Sommige dieren hebben een zodanig dikke vacht dat de regen of kou hen niets doet zoals schapen, bijvoorbeeld, hoewel die soms ook wel een stal hebben. Tot Adam vraagt: “Maar juf, waar gaan de duiven naartoe als het regent?”

Daar had ik nog niet aan gedacht …

Natuurbeleving in de stad

Juf Sofia trekt de kleuters laarzen aan en gaat met hen op het voetpad plassen zoeken. Ze laat de kleuters in de plassen springen en telt hoeveel sprongen er nodig zijn om de plas leeg te maken. Verder stelt ze vragen aan de kleuters over hoe een plas ontstaat, waar het water naartoe gaat en welke plas eerst zal verdwijnen. Ze tekenen met krijt kringen rond de plassen. De volgende dagen gaan ze opnieuw kijken.

Een mooi voorbeeld van hoe juf Sofia de omgeving van de school gebruikt om alledaagse natuurfenomenen met de kleuters te bespreken. Maar onrechtstreeks koppelt ze  “natuur” ook aan de realistische omgeving van de kleuters.

“Wat betekent natuur voor jou?”

Onderzoekers Aaron & Witt stelden deze vraag aan leerlingen, leerkrachten en ouders in Texas. Gezinnen in de stad zien hun buitenomgeving niet als een rijke kans om de natuur te ontdekken. Ook leerkrachten vinden dat ze kansen missen die de natuur biedt om natuurlijke fenomenen bespreekbaar te maken.

Lees verder op Kleutergewijs

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

kleuters, onderwijs

Tags

,