Alweer een inspirerende blogpost op Kleutergewijs, die duidelijk maakt dat wiskunde met kleuters meer is dan tellen. Spelend leren op zijn best, met bruggetjes naar taal en beweging.

“Kijk,” zegt Leentje, “de maan heeft kromme lijnen en ik heb ze mooi gemaakt!”
“Vertel eens?”
“Ik heb gewisseld met edelstenen en gewone stenen.”
“Hoe gewisseld?”
“Eerst een edelsteen en dan een gewone steen en dan een edelsteen en dan zo …” Ze wijst tikkend de volgende stenen op de lijnen aan. “Meer dan tien!” verklapt ze.
“Jij hebt een heus patroon gelegd! Elke keer opnieuw: eerst een gewone steen en dan een edelsteen. Je hebt wel héél goed opgelet dat je het patroon bleef herhalen. Wel méér dan tien stenen?”
Ze knikt trots: “Voor een patroon.”

Wat ze er niet bij vertelt, is dat ze, om die edelstenen te bemachtigen, bij schatbewaker Nassim moest aangeven hoeveel ze er nodig zou hebben en dat ze die dan even samen luidop telden voor ze aan de slag kon. Schatten, tellen, uitproberen of het voldoende is, de lijnen volgen, het patroon aanhouden. Op die manier oefent Leentje binnen dat ene spel verschillende wiskundige vaardigheden. Ze is terecht trots op haar prestatie en wil graag nog een tweede maken. Liefst nu meteen.

Woorden wegen

Begripsvorming is één van de belangrijkste voorspellers voor ontluikende gecijferdheid. Een kind moet een nieuw woord een 20-tal keren – in verschillende betekenisvolle contexten – horen en gebruiken vóór dat woord een stukje van zijn actieve woordenschat wordt.  Dat wil zeggen dat wiskundige begrippen regelmatig moeten terugkomen in gesprekken met kleuters. Daarom proberen we (naast het tellen) in de korte verbale ondersteuning die wij bieden, vooral de wiskundige basisbegrippen regelmatig de revue te laten passeren: kromme lijnen, eerst, dan, patroon, elke keer, meer dan … Om dat op een natuurlijke manier te laten gebeuren, koppelen we dat altijd aan concreet handelen, zodat kleuters die abstracte begrippen écht doorleefd en betekenisvol kunnen meenemen.

Wiskunde spelen, kan dat wel?

[…]

Lees verder op Kleutergewijs

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

kleuters, onderwijs, onderzoek