Eva Dierickx geeft aan dat een liegende kleuter intelligentie en executieve functies etaleert. Maar daar leidt ze uiteraard niet uit af dat we er de kleinsten dan maar moeten toe aanzetten.

De spiegel staat vol met krullen en strepen in een knalrode kleur. ‘Wat is er gebeurd?’ vraagt de moeder. ‘Ik weet het niet,’ zegt de jonge knul, terwijl hij zijn schouders ophaalt. ‘Wie heeft met lippenstift op de spiegel getekend?’ vraagt ze nogmaals. ‘Batman. Het was Batman,’ houdt hij vol. Je hoort de moeder gniffelen en de camera gaat uit. Wat gebeurt er nu, vraag ik me af… 

De waarheid komt uit een kindermond, of niet?

Kinderen kunnen al jokken vanaf ongeveer twee à drie jaar (Evans & Lee, 2013). Leugentjes om eigen bestwil zijn de eerste soort waar kinderen mee gaan experimenteren. Zo vroeg een Amerikaanse onderzoeker aan jonge kinderen om niet te kijken naar het speelgoedje dat achter hun rug lag terwijl hij even de ruimte verliet. Het verbaast je vast niet dat de grote meerderheid van de kleuters  niet aan de verleiding kon weerstaan en even keek. Enkele tellen later kwam de onderzoeker terug en vroeg hij aan de kleuters of ze gespiekt hadden. Wat denk je dat de kleuters zeiden? Juist, een significante meerderheid van de deelnemende kleuters loog tegen de onderzoeker en verklaarde niet te hebben gekeken (Evans & Lee, 2013).

Doordat fantasie en realiteit voor jonge kinderen niet steeds duidelijk gescheiden zijn, komen in de kleuterperiode ook de fantasieverhalen naar boven met monsters, prinsessen en ingebeelde vrienden. Je zou deze verzonnen verhalen kunnen categoriseren als ‘leugens’, maar in feite zijn het experimenten met waarheid en leugen, fantasie en realiteit. Geregeld helpen deze verhalen de kleuters ook om indrukken en gebeurtenissen te verwerken of om hun wensen duidelijk te maken.

[…]

Lees verder op Kleutergewijs.

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

executieve functies, gedrag, kleuters, onderwijs, onderzoek