
Het Super(Slimme)Liegebeest in je klas?
Eva Dierickx geeft aan dat een liegende kleuter intelligentie en executieve functies etaleert. Maar daar leidt ze uiteraard niet uit af dat we er de kleinsten dan maar moeten toe aanzetten.
De waarheid komt uit een kindermond, of niet?
Kinderen kunnen al jokken vanaf ongeveer twee à drie jaar (Evans & Lee, 2013). Leugentjes om eigen bestwil zijn de eerste soort waar kinderen mee gaan experimenteren. Zo vroeg een Amerikaanse onderzoeker aan jonge kinderen om niet te kijken naar het speelgoedje dat achter hun rug lag terwijl hij even de ruimte verliet. Het verbaast je vast niet dat de grote meerderheid van de kleuters niet aan de verleiding kon weerstaan en even keek. Enkele tellen later kwam de onderzoeker terug en vroeg hij aan de kleuters of ze gespiekt hadden. Wat denk je dat de kleuters zeiden? Juist, een significante meerderheid van de deelnemende kleuters loog tegen de onderzoeker en verklaarde niet te hebben gekeken (Evans & Lee, 2013).
Doordat fantasie en realiteit voor jonge kinderen niet steeds duidelijk gescheiden zijn, komen in de kleuterperiode ook de fantasieverhalen naar boven met monsters, prinsessen en ingebeelde vrienden. Je zou deze verzonnen verhalen kunnen categoriseren als ‘leugens’, maar in feite zijn het experimenten met waarheid en leugen, fantasie en realiteit. Geregeld helpen deze verhalen de kleuters ook om indrukken en gebeurtenissen te verwerken of om hun wensen duidelijk te maken.
[…]
Lees verder op Kleutergewijs.