Het Super(Slimme)Liegebeest in je klas?

Eva Dierickx geeft aan dat een liegende kleuter intelligentie en executieve functies etaleert. Maar daar leidt ze uiteraard niet uit af dat we er de kleinsten dan maar moeten toe aanzetten.

Kleutergewijs

De spiegel staat vol met krullen en strepen in een knalrode kleur. ‘Wat is er gebeurd?’ vraagt de moeder. ‘Ik weet het niet,’ zegt de jonge knul, terwijl hij zijn schouders ophaalt. ‘Wie heeft met lippenstift op de spiegel getekend?’ vraagt ze nogmaals. ‘Batman. Het was Batman,’ houdt hij vol. Je hoort de moeder gniffelen en de camera gaat uit. Wat gebeurt er nu, vraag ik me af… 

De waarheid komt uit een kindermond, of niet?

Kinderen kunnen al jokken vanaf ongeveer twee à drie jaar (Evans & Lee, 2013). Leugentjes om eigen bestwil zijn de eerste soort waar kinderen mee gaan experimenteren. Zo vroeg een Amerikaanse onderzoeker aan jonge kinderen om niet te kijken naar het speelgoedje dat achter hun rug lag terwijl hij even de ruimte verliet. Het verbaast je vast niet dat de grote meerderheid van de kleuters  niet aan de verleiding kon weerstaan en even keek. Enkele…

View original post 1.213 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: