Zichtbaar Leren in Loose Parts Play

Je hoeft geen vijs verloren te hebben om van dit bericht over loose parts play te genieten. Ik vermoed dat ik niet de enige zal zijn die een opfrissing van Piagets schemata kon gebruiken en die spontaan aan divergent denken… denkt.
Een goede kleuteronderwijzer zijn, het is niet simpel. Ze opleiden evenmin… denk ik dan ook.

Kleutergewijs

Het beste speelgoed ligt in de rommelschuif

Heb jij die ook, die lade waarin je alle losse stukken verzamelt die niet echt een plek hebben in huis? Je vindt er typisch wel een kurk of twee, wat rekkertjes, een paar linten die misschien nog een keer van pas komen, die steen die je zoontje meebracht van de zee, het notablokje dat je bij de bakker meekreeg, en een paar kralen die van een armband vielen, maar nog te mooi zijn om ze weg te gooien. Een rolletje touw, een schaar, wat plakband, …
Als ze niet te hoog zit, nodigt die rommelschuif met al zijn Loose Parts de ondernemende kleuter in je huis telkens weer uit tot nieuw spel.

Loose Parts

Loose Parts zijn veelzijdige, onbestemde en makkelijk verplaatsbare materialen die kinderen uitnodigen om er op oneindig veel manieren mee aan de slag te gaan. Het spontaan spel met Loose…

View original post 913 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: