Goed begin NRO! En nu doorpakken!

Helaas zitten veel artikelen die bruikbaar kunnen zijn voor docenten achter een zogenoemde paywall (betaalmuur). Volgens Wikipedia wordt bij een betaalmuur of paywall digitaal toegang verleend tot informatie, nadat hiervoor eenmalig of structureel (met een abonnement)wordt betaald. Onderzoekers hebben vaak, via hun instellingen, een abonnement op en dus toegang tot veel – maar niet alle – artikelen. Docenten niet!

NRO is bezig met een zeer lovenswaardig project, namelijk toegang tot wetenschappelijke literatuur verschaffen aan leraren. Zij hebben op hun website een webpagina gemaakt – Toegang tot wetenschappelijke literatuur voor leraren – met een overzicht van websites en tools om wetenschappelijke literatuur te vinden, te lezen (zonder betaalmuur), te duiden en toe te passen in de onderwijspraktijk.

Zij schrijven:

Toegang tot wetenschappelijke literatuur is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen van buiten de wetenschap. Leraren en andere onderwijsprofessionals die inzichten uit wetenschappelijke literatuur willen toepassen in hun lespraktijk, kunnen stuiten op betaalmuren, irrelevante zoekresultaten, of lastig te doorgronden teksten. Toch zijn er inmiddels diverse voorzieningen beschikbaar die leraren kunnen helpen bij het vinden, duiden en benutten van wetenschappelijke literatuur. In dit artikel geeft het NRO daarvan een overzicht.

De rest van de pagina is gericht op verschillende initiatieven die handig kunnen zijn bij het:

 • gericht zoeken naar en raadplegen van (open access) wetenschappelijke publicaties;
 • vinden van een open access variant van een wetenschappelijk artikel achter een betaalmuur;
 • lezen van wetenschappelijke tijdschriften over onderwijs waarvan alle artikelen vrij toegankelijk zijn;
 • vergroten van vaardigheden om een wetenschappelijk artikel te lezen, duiden en toe te passen; en
 • raadplegen van publiekssamenvattingen van onderzoeksresultaten, vertaald naar de onderwijspraktijk.

Ik zou alle leraren aanraden om naar die pagina te gaan (en natuurlijk ook mijn blog te lezen waarin ik wetenschappelijk onderzoek probeer te vertalen naar de onderwijspraktijk), maar…

NRO miste een aantal websites. Ik bedoel dit echt niet als kritiek. Het is onmogelijk om alle websites en tools te vinden en te noemen. Wat zeer fijn is is dat NRO onderaan die webpagina een contactformulier heeft gezet waar suggesties gegeven kunnen worden. Daar staan ook de naam en contactgegevens van de persoon die hiervoor verantwoordelijk is. Hulde!! Mijn toevoegingen zouden zijn:

 • Researchgate – een online sociaal netwerk (voor wetenschappers en onderzoekers) om informatie te delen, vragen te stellen en te beantwoorden en samenwerkingspartners te vinden.
 • edu – een platform voor academici om onderzoeksdocumenten te delen met als missie het onderzoek van de wereld te versnellen.
 • Google Scholar – een internetzoekmachine die volledige teksten van wetenschappelijke artikelen uit verschillende disciplines doorzoekbaar maakt en waar vaak ook links naar beschikbare versies van die artikelen staan.
 • Directory of Open Access Journals (DOAJ) – een website die een overzicht geeft van open access tijdschriften en de artikelen daarin.

Tot zover het goede begin. Nu het doorzetten!

Ik zou graag willen dat NRO zou doorpakken en zich hard zou maken dat OCW de mogelijkheid verschaft aan leraren om gebruikte maken van dezelfde informatiebronnen als wetenschappers. Ik denk bijvoorbeeld aan Ebsco, JSTOR, Scopus en PsycINFO.

Ik weet niet hoeveel docenten hiervan gebruik zouden maken. Ik weet ook niet hoeveel docenten in staat zijn om de artikelen goed te kunnen beoordelen op hun wetenschappelijke en methodologische merites. Het enige dat ik weet is dat docenten het verdienen, evenals hun leerlingen!

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

11 Reacties naar “Goed begin NRO! En nu doorpakken!”

 1. Op de site http://unpaywall.org/welcome kun je toegang krijgen tot heel veel onbetaalde artikelen. Vaak ook als je elders wel moet betalen.
  Of zoals ze het zelf omschrijven: Find open-access versions of paywalled research papers, instantly.

  Er is een Chrome plugin voor. Die vind je hier: https://chrome.google.com/webstore/search/unpaywall?hl=nl

  Like

 2. Helder verhaal Paul, duidelijk

  Like

 3. Ikzelf heb na mijn bachelor lager onderwijs een master educatieve studies behaald, net omwille van het gebrek aan theoretische achtergrond tijdens de bachelor opleiding.
  Met het afsluiten van mijn masteropleiding werd ook de toegang tot databanken vol onderzoek afgesloten.
  Enorm spijtig en onbegrijpelijk!
  Ik werk nu als leerkracht in het derde leerjaar en alleen via sites als deze kom ik nog in contact met onderzoek en slaat mijn hart altijd weer even sneller!
  Ik zou dus zeker enthousiast zijn moest onderzoek toegankelijker zijn voor leerkrachten. Doe zo voort!

  Like

 4. Vandaag de workshop hierover bijgewoond tijdens het NRO-congres, een eye-opener voor mij! Mooi om leraren dit te laten weten. Overigens werd Google Scholar tijdens de workshop ook genoemd. Evenals de plug-in unpaywall.

  Like

 5. Ik zeg inderdaad Hulde en super!! Ik werk op een VO/MBO instelling en we kunnen bij het maken van een beleidsstuk zo slecht aan wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken komen. Bedankt voor het delen en voor je Blog die ik altijd lees en deel.

  Like

 6. Dit is op Mr.Lenaarts herblogden reageerde:
  Op ResearchEd hoorde ik voor het eerst over dit initiatief van NRO. Ik zou het erg op prijs stellen als die PayPal verdwenen is. Het is een belemmering om evidence informed Education te realiseren. Nu kan ik niet zo eenvoudig mijn collega’s overtuigen doordat sommige artikelen niet toegankelijk zijn. Dus NRO, zoals Paul zegt:doorpakken!!!

  Like

 7. Beste Paul,
  Ik neem je reactie mee in de vergadering van de klankbordgroep van het NRO.
  Klaas Veldman (voorz.)

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: