Helaas zitten veel artikelen die bruikbaar kunnen zijn voor docenten achter een zogenoemde paywall (betaalmuur). Volgens Wikipedia wordt bij een betaalmuur of paywall digitaal toegang verleend tot informatie, nadat hiervoor eenmalig of structureel (met een abonnement)wordt betaald. Onderzoekers hebben vaak, via hun instellingen, een abonnement op en dus toegang tot veel – maar niet alle – artikelen. Docenten niet!

NRO is bezig met een zeer lovenswaardig project, namelijk toegang tot wetenschappelijke literatuur verschaffen aan leraren. Zij hebben op hun website een webpagina gemaakt – Toegang tot wetenschappelijke literatuur voor leraren – met een overzicht van websites en tools om wetenschappelijke literatuur te vinden, te lezen (zonder betaalmuur), te duiden en toe te passen in de onderwijspraktijk.

Zij schrijven:

Toegang tot wetenschappelijke literatuur is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen van buiten de wetenschap. Leraren en andere onderwijsprofessionals die inzichten uit wetenschappelijke literatuur willen toepassen in hun lespraktijk, kunnen stuiten op betaalmuren, irrelevante zoekresultaten, of lastig te doorgronden teksten. Toch zijn er inmiddels diverse voorzieningen beschikbaar die leraren kunnen helpen bij het vinden, duiden en benutten van wetenschappelijke literatuur. In dit artikel geeft het NRO daarvan een overzicht.

De rest van de pagina is gericht op verschillende initiatieven die handig kunnen zijn bij het:

  • gericht zoeken naar en raadplegen van (open access) wetenschappelijke publicaties;
  • vinden van een open access variant van een wetenschappelijk artikel achter een betaalmuur;
  • lezen van wetenschappelijke tijdschriften over onderwijs waarvan alle artikelen vrij toegankelijk zijn;
  • vergroten van vaardigheden om een wetenschappelijk artikel te lezen, duiden en toe te passen; en
  • raadplegen van publiekssamenvattingen van onderzoeksresultaten, vertaald naar de onderwijspraktijk.

Ik zou alle leraren aanraden om naar die pagina te gaan (en natuurlijk ook mijn blog te lezen waarin ik wetenschappelijk onderzoek probeer te vertalen naar de onderwijspraktijk), maar…

NRO miste een aantal websites. Ik bedoel dit echt niet als kritiek. Het is onmogelijk om alle websites en tools te vinden en te noemen. Wat zeer fijn is is dat NRO onderaan die webpagina een contactformulier heeft gezet waar suggesties gegeven kunnen worden. Daar staan ook de naam en contactgegevens van de persoon die hiervoor verantwoordelijk is. Hulde!! Mijn toevoegingen zouden zijn:

  • Researchgate – een online sociaal netwerk (voor wetenschappers en onderzoekers) om informatie te delen, vragen te stellen en te beantwoorden en samenwerkingspartners te vinden.
  • edu – een platform voor academici om onderzoeksdocumenten te delen met als missie het onderzoek van de wereld te versnellen.
  • Google Scholar – een internetzoekmachine die volledige teksten van wetenschappelijke artikelen uit verschillende disciplines doorzoekbaar maakt en waar vaak ook links naar beschikbare versies van die artikelen staan.
  • Directory of Open Access Journals (DOAJ) – een website die een overzicht geeft van open access tijdschriften en de artikelen daarin.

Tot zover het goede begin. Nu het doorzetten!

Ik zou graag willen dat NRO zou doorpakken en zich hard zou maken dat OCW de mogelijkheid verschaft aan leraren om gebruikte maken van dezelfde informatiebronnen als wetenschappers. Ik denk bijvoorbeeld aan Ebsco, JSTOR, Scopus en PsycINFO.

Ik weet niet hoeveel docenten hiervan gebruik zouden maken. Ik weet ook niet hoeveel docenten in staat zijn om de artikelen goed te kunnen beoordelen op hun wetenschappelijke en methodologische merites. Het enige dat ik weet is dat docenten het verdienen, evenals hun leerlingen!

5 1 vote
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

onderzoek

Tags

, , ,