Gisteren stuurde Casper deze tweet de wereld in:

Het is een rapport is De Staat van de Leerling dat niet echt door de onderwijsinspectie gemaakt werd, maar wel op hun website staat:

17 leerlingen en studenten, van basisschool tot hoger beroepsonderwijs, werkten mee aan de Staat van de Leerling. Zij bogen zich over actuele, pittige thema’s als passend onderwijs, kansenongelijkheid en de leraar. Dit resulteerde in een magazine met interviews, columns, kunstwerken en enquêteresultaten.

Maar blijkbaar zonder kwaliteitscontrole, want leerstijlen en meervoudige intelligenties worden vermeld. De eerste bestaan sowieso niet, de tweede worden als leerstijlen benaderd (wat bedenker Howard Gardner als fout bestempelt) en zijn ondertussen ook achterhaald (en waren sowieso al niet onproblematisch).

Dit zorgde voor al de nodige stennis op twitter, maar nu is er ook nog dit verslag van de voorstelling, met de volgende boeiende passages:

“Ik ben Jesse en beelddenker, en ik heb een meester die woorddenker is. Nu krijg ik les van een coach die me lesgeeft hoe ik het beste kan leren.”

Beelddenken? Oops.

Een dame reageert: “Je kunt ook zingend leren rekenen. De ene leraar heeft meer met taal maar kan met bewegen en spel ook een heel eind komen. Je kan een aardige combinatie voor elkaar krijgen. Als je maar ruimte biedt aan al die verschillende intelligenties.” Iemand anders uit de zaal voegt daaraan toe: “Einstein zei al eens: ‘Een vis kan niet in een boom klimmen.’ Kijk dus vooral hoe de lesstof wordt aangepast zodat ieder kind zijn talent kan ontwikkelen.”

Ehm, MI hadden we al, maar die vis?

Kijk, je kan leerlingen niet verwijten dat ze dit allemaal niet weten. Doe ik dus ook niet. Zelfs hun leraren verwijt ik bewust niks. Maar dat er niemand was die even kon ingrijpen en kon duiden dat dit allemaal onzin is die we echt uit het onderwijs moet krijgen om bijvoorbeeld tijd, geld en energie vrij te maken voor dingen die misschien wel meerwaarde kunnen beteken, zeker als dit onder de paraplu van de Nederlandse onderwijsinspectie gebeurt, dat snap ik niet.

Ondertussen zullen veel mensen dit rapport lezen, zien op welke site het staat en daardoor komt er extra geloof aan onderwijsmythes. En dan vraag ik me af of we nog wel verder moeten dweilen met de kraan open.

 

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs, onderzoek