Hoe zorg je ervoor dat elke kleuter in elke hoek speelt?

Gender is en blijft hot op Kleutergewijs. Als ervaren leerkracht en veel gevraagd spreker in onderwijsmiddens kent Steven De Baerdemaeker de praktijk door en door. Voeg daar aan toe dat hij de theorievorming rond gender op de voet volgt en u begrijpt waarom ik heel blij ben dat hij het debat komt verrijken.

Kleutergewijs

In vergelijking met de jaren ’60 van vorige eeuw heeft onze samenleving een grote evolutie doorgemaakt. Ook in het onderwijs is er heel wat veranderd. Behalve dan wat betreft de klasinrichting van vele kleuterklassen.

De jaren ’60 willen hun hoeken terug

Aan de ene kant van de klas is er de poppenhoek. Daar combineren we spelmogelijkheden rond ‘zorgen’: keuken, wasmachine, poppen en bijhorend verzorgingsmateriaal en verkleedkleren (om écht mama te kunnen spelen – mannelijke verkleedkleren ontbreken vaak). De roze haardroger en het wiegje met bloemen en hartjes benadrukken dat dit de meisjeskant van de klas is. De andere kant van de klas is het jonge mannenbastion: de bouwhoek en de timmerhoek, met daarnaast de automat.

Deze indeling stamt uit een tijd waarin deze opdeling heel logisch was: moeder de vrouw ging werken en vader zorgde voor het inkomen. (Nieuw samengestelde gezinnen, holebigezinnen en consoorten bestonden toen nog niet, herinnert Esmeralda…

View original post 923 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: