Het is geen nieuw inzicht, maar leuk als onderzoek bevestigt wat ander onderzoek al eerder toonde: notities nemen met de hand is beter dan op laptop.

Het onderzoek – waar Paul ook al eerder over schreef maar dat nu ruimer aandacht krijgt – bevestigt ook de mogelijke verklaring die we al eerder leerden. Zelfs als leerlingen enkel maar notities kunnen nemen met de laptop (en dus niet kunnen multitasken) gebeurt het noteren op de laptop of pc oppervlakkiger dan via noteren met de hand.

Dit komt omdat je met de computer meer kan noteren (en de deelnemers ook meer noteerden) dan als ze het schrijven. Het feit dat je minder kan noteren als je schrijft, zorgt er voor dat je bewuster moet selecteren, en dat je daardoor net meer zal onthouden.

Dit betekent dus niet noodzakelijk dat het aan de technologie ligt, in een eerder onderzoek toonde men dat als je minder snel noteert op een computer (bijvoorbeeld omdat je maar 1 hand mag gebruiken), je ook meer onthoudt.

Meer over het onderzoek in de Amerikaanse media: Can Handwriting Make You Smarter? en Attention Students: Put Your Laptops Away.

Abstract van het onderzoek:

Taking notes on laptops rather than in longhand is increasingly common. Many researchers have suggested that laptop note taking is less effective than longhand note taking for learning. Prior studies have primarily focused on students’ capacity for multitasking and distraction when using laptops. The present research suggests that even when laptops are used solely to take notes, they may still be impairing learning because their use results in shallower processing. In three studies, we found that students who took notes on laptops performed worse on conceptual questions than students who took notes longhand. We show that whereas taking more notes can be beneficial, laptop note takers’ tendency to transcribe lectures verbatim rather than processing information and reframing it in their own words is detrimental to learning.

Join the conversation! 4 Comments

 1. En als je schrijft op een scherm (met een stylus)? En dan handschriftherkenning gebruikt? Zoals in OneNote mogelijk is?
  Krijg je dan het voordeel van handgeschreven én digitaal?

  Reply
 2. En hoe zit het met het tekenen van hetgeen je hoort? Of er een mindmap van maken?

  Is dat meer/ minder/ even effectief als met de hand dingen opschrijven (wat naar ik aanneem nu is onderzocht)? Enig idee?

  Reply
  • Goede vraag, en er is wel wat antwoord:
   – tekenen an sich lijkt een goed idee, zie ook hier
   – ook mindmaps – bij studeren bvb – kunnen werken, niet zozeer omwille van de breinonzin waarmee het soms verkocht wordt, wel omwille terug van de verwerking. Het is wel niet de beste studiemethode, zie ook hier

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Category

onderzoek