Ons blogcollectief publiceert geregeld over hardnekkige mythen die in het onderwijs populair zijn. Pedro De Bruyckere, Paul Kirschner en Casper Hulshof hebben er een boek over geschreven. Op de site van The Guardian staat een uitstekend artikel waarin de vier populairste neuromythen er nog eens flink van langs krijgen.

imageHet gaat om het niet uit te roeien geloof in leerstijlen, de overtuiging dat we maar 10% van ons brein gebruiken, de linker en rechter hersenhelften en de populaire brain games. De overgrote meerderheid van leraren blijkt volgens onderzoek nog steeds in deze onzin te geloven. Vandaar dat we er met enige regelmaat op terug komen.

Het Guardianstuk Four neuromyths that are still prevalent in schools – debunked begint zo:

It’s not true that you only use 10% of your brain, nor can you categorise students by ‘learning styles’ – let’s cut this nonsense from classrooms

imagePsychologie en breinwetenschap kunnen in belangrijke mate bijdragen aan het onderwijs. Een beter begrip van o.a. intelligentie, geheugen, het puberbrein, motivatie en creativiteit kan onze lessen ongetwijfeld beter maken. Voorwaarde is wel dat we ons niet laten leiden door kwakzalvers die ons hun remedies willen verkopen. Leraren moeten kritisch staan tegenover claims die te mooi zijn om waar te zijn, of die niet worden ondersteund door goed wetenschappelijk onderzoek.

Op deze groepsblog Onderzoek Onderwijs zullen we aandacht blijven besteden aan goed onderzoek waarmee we in de praktijk van het onderwijs ons voordeel kunnen doen. Daarbij blijft het principe van ons collectief van kracht: “We laten ons informeren door onderzoek, niet leiden.”

Literatuur

Pedro de Bruyckere en Casper Huslhof (2013). Jongens zijn slimmer dan meisjes en andere mythes over leren en onderwijs. LanooCampus / Van Duren Psychologie. ISBN: 978-90-815-1637-2

De Bruyckere, P, Kirschner, P. A. & Hulshof, C, D (2015) Urban Myths about Learning & Education, Academic Press, London ISBN: 978-0-12-801537-7

Sanne Dekker, Nikki C. Lee en Jelle Jolles (2014). Over het vóórkomen en voorkómen van neuromythen in het onderwijs. Neuropraxis, 18(2): 62-66. pdf

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs, onderzoek, psychologie

Tags

,