Over thuistaal en Nederlands

In deze post op de Vlaamse blogsite Kleutergewijs (warm aanbevolen!) wordt de heel actuele vraag gesteld, hoe als leerkracht om te gaan met leerlingen die thuis een andere taal spreken dan op school. Aanleiding voor dit stuk is een recente Vlaamse studie die ook relevant is voor het Nederlandse onderwijs.

Kleutergewijs

Het aantal leerlingen dat thuis een andere taal spreekt dan op school, neemt nog steeds toe. Het zijn er nu bijna 17 procent in het Vlaamse basisonderwijs, zelfs tot vier op tien in een grootstad zoals Antwerpen. Nog te vaak lopen leerkrachten aan tegen het taalprobleem dat deze leerlingen in de klas ervaren. Hét wondermiddel bestaat niet, maar deze blogpost wil enkele tips meegeven op basis van pas afgerond Vlaams onderzoek en een artikel dat heel recent verscheen in het tijdschrift Young Children.

Veel scholen hebben een strikt alleen-Nederlands-beleid. Op het gebruik van andere talen wordt vaak afwijzend gereageerd. Kinderen worden berispt bij het gebruik van hun moedertaal op school in de hoop dat ze alleen nog Nederlands zouden spreken en oefenen.

Moedertaal op school?

Onderzoekers van de KU Leuven, de Ugent en de VUB voerden vier jaar lang onderzoek naar manieren om meertaligheid ten goede te gebruiken in de…

View original post 481 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: