Afgelopen zaterdag vond in Amsterdam de onderwijsconferentie researchED 2016 plaats, een initiatief van de Britse leraar en auteur Tom Bennett. Zes van de leden van dit blogcollectief gaven een lezing of workshop. Enkele daarvan worden binnenkort hier gepubliceerd. Hierbij mijn bijdrage.

Zo’n 250 leraren en onderzoekers kwamen op hun vrije zaterdag naar het Herman Wesselink College in Amstelveen en volgden daar bijna 30 inspirerende, prikkelende en uitdagende lezingen en workshops. Wie er niet bij was heeft zeker wat gemist. Maar er zijn al plannen voor een vervolg in 2017. De lijst van presentatoren van eerdere edities van researchED is indrukwekkend (zie hier), maar die van zaterdag was dat ook, met bijdragen van o.a. Jelle Jolles, Pedro De Bruyckere, René Kneyber, Monique Volman, Paul Kirschner, Alderik Visser.

researchED begon in 2013 en is in een paar jaar een wereldwijd success geworden. De doelstelling van researchED komt aardig overeen met die van ons blogcollectief Onderzoek Onderwijs:

a grass-roots, teacher-led project that aims to make teachers research-literate and pseudo-science proof.

Tom Bennett is de auteur van ‘Teacher Proof’ dat ik – hoewel Tom zegt dit boek nu te betreuren – zeer aanbeveel.

mijn workshop Verwondering

Uit het conferentieprogramma:

Verwondering – Leerlingen stellen hun eigen vragen

Op school gaat het te vaak over de antwoorden en te weinig over de vragen. Bovendien zijn dat zelden de antwoorden op vragen die leerlingen zelf hebben bedacht. Dat is niet alleen demotiverend, maar het doet ook te weinig een beroep op hun talenten. In deze workshop onderzoeken we hoe we onze leerlingen kunnen helpen betere vragen te stellen, waardoor ze autonoom, kritisch en creatief leren denken. We maken kennis met ‘mooie’ en Grote Vragen en proberen werkvormen die leerlingen stimuleren de juiste vragen – hun eigen vragen – te stellen. Daarnaast denken we na over manieren om een curriculum op te bouwen vanuit Grote Vragen.

De presentatie kun je hier bekijken

Grote_Vragen_ResearchEd2016_kort

In de presentatie introduceer ik de ‘Brandpuntmethode’, een bewerking van de ‘Question Focus’-methode die Dan Rothstein en Luz Santana beschrijven in hun boek ‘Make just one change’. De handout van die methode kun je hier downloaden. Brandpuntmethode

ijsberg

Vorige week ben ik met NL&T gestart met de module Klimaatverandering  de eerste lesuren gebruik ik om de leerlingen hun eigen vragen te laten bedenken aan de hand van de stelling

Als gevolg van de klimaatverandering hebben we geen koude winters meer.

Die stelling is bewust vaag en mogelijk onjuist om leerlingen te prikkelen kritische vragen te stellen, zoals:

Wanneer is er sprake van klimaatverandering?

Hoe bepalen we klimaatverandering?

Hoe betrouwbaar zijn de metingen waarmee we klimaatverandering vaststellen? Enz.

De Brandpuntmethode is bruikbaar in alle lessen waarbij je leerlingen diep wilt laten nadenken. Maar hij kan ook een handig hulpmiddel zijn voor lerarenteams bij de ontwikkeling van het curriculum en het opzetten van projecten.

Over Verwondering en Grote Vragen in de les schreef ik eerder hier.

referenties

Tom Bennett (2013). Teacher Proof: Why research in education doesn’t always mean what it claims, and what you can do about it. Routledge, 232 pag.

Dan Rothstein & Luz Santana, 2011. Make Just One Change: Teach Students to Ask Their Own Questions. Harvard Education Press, 184 pp.

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs, praktijk

Tags

, , , , ,