Aandacht voor letters en klankbewustzijn: mag het of niet?

Dit stuk verscheen op de blog Kleutergewijs. Daarin bespreekt Helena Taelman een rapport van Chambers e.a. over de vraag hoe kleuters het beste kunnen worden voorbereid op het leesonderwijs. Daarover wordt wereldwijd een felle discussie gevoerd tussen degenen die vinden dat kleuters vooral moeten spelen en degenen die vinden dat kleuteronderwijs moet voorbereiden op het eerste leerjaar. Niet verrassend concluderen de auteurs dat een middenweg de voorkeur verdient. Mijn eigen opvatting is dat de deskundigheid van de leerkracht bepalend moet zijn bij de beslissing wanneer een kind aan een meer formele leersituatie toe is.

Kleutergewijs

Een kleuter van vier kan nauwelijks de eerste letter van zijn naam benoemen: hij heeft nog geen letterkennis. Bovendien kan hij nog geen klanken in woorden onderscheiden: hij hoort niet dat ‘soep’ en ‘sok’ met de klank ssss beginnen en ‘kat’ niet. Hij heeft onvoldoende klankbewustzijn. Twee jaar later leert hij zijn eerste woordjes lezen. Moeten we hem hierop voorbereiden door in de kleuterklas aandacht te besteden aan letterkennis en klankbewustzijn?

Hevige discussies

Overal ter wereld zijn er grote meningsverschillen over de plaats van letterkennis en klankbewustzijn in het programma van de oudere kleuters, ook bij ons. Aan het ene uiterste heb je de constructivisten, die vinden dat kleuteronderwijs moet gaan over spel, doen-alsof, muzisch bezig zijn, exploreren, voorlezen, alles behalve technische vaardigheden zoals letterkennis en klankbewustzijn. In hun programma’s krijgen letterkennis en klankbewustzijn dan ook nauwelijks een plaatsje. Aan het andere uiterste heb je de cognitivisten, die het kleuteronderwijs…

View original post 538 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: