Pasi Sahlberg schreef deze post op verzoek van Diane Ravitch. Zijn opmerkingen gaan over het Amerikaanse onderwijs in vergelijking met andere landen. Het zou interessant zijn door zijn ogen te kijken naar de TIMSS en PIRLS scores van Nederland. Sahlberg stelt twee nuchtere vragen, die direct van toepassing zijn op de Nederlandse situatie:

First, how is it possible that different international studies that compare education systems by having a particular look at students’ learning outcomes lead to such different results? Who is right? What do these studies really tell us? Second, are these studies in the end really able to inform policy-makers and guide education reforms in coherent ways so that teachers and students would have better opportunities to succeed? Do they help politicians to understand the nature of human learning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Category

onderwijs, onderzoek

Tags

, ,