Door een vervelende storing van WordPress hebben de abonnees van Onderzoek Onderwijs al een tijd geen nieuwsbrief gekregen. Om dat goed te maken, hier een overzicht van de artikelen die de laatste maand zijn verschenen.

Laten we leentjebuur spelen! van Johan De Wilde.

Velen hebben zich al gebogen over de spreekwoordelijke kloof tussen het onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk. Wetenschappelijke literatuur beschikbaar maken voor leerkrachten is een piste waar Nederland nu voor kiest en waar sommige Vlamingen jaloers op zijn. Maar meer is hoe dan ook nodig. Goed onderzoek vertalen in interventies op school- en klasniveau is even belangrijk.


Het belangrijkste onderwijsboek van 2019.

In We Moeten Spelen toont Rob Martens overtuigend aan dat kinderen en jongeren spel nodig hebben voor hun ontwikkeling naar volwassenheid en dat spelen en leren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Spelen is leren en goed leren is veel spelen, is de centrale stelling van het boek.


Begrijpend lezen is een vermenigvuldiging van Pedro De Bruyckere

Nu de PISA-storm een beetje gaat liggen, en iedereen zijn of haar eigen agenda aan bod heeft kunnen laten komen, wil ik mijn eigen agenda doorduwen een belangrijk inzicht meegeven over begrijpend lezen: het is geen optelsom, maar een vermenigvuldiging.


Mijn stuk voor het emeritaat van Paul Kirschner “Moeten we onderwijsmythes blijven bestrijden?” van Pedro De Bruyckere

Vandaag gaat mijn promotor, co-auteur en goede vriend Paul Kirschner met emeritaat. Ik schreef volgend stuk voor zijn afscheid.


Een pleidooi voor meer tijd voor leren in onderwijs van Pedro De Bruyckere

Gisteren vielen tijdens de lezing van Tim Surma bij het afscheidssymposium van Paul Kirschner opeens veel puzzelstukjes die ik de voorbije weken bij elkaar verzamelde in elkaar.

Alle lezers, volgers en abonnees van Onderzoek Onderwijs namens het blogcollectief mooie feestdagen gewenst!

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs, onderzoek, progressief onderwijs, vernieuwing