Dit is de titel van een symposium op vrijdagmiddag 15 maart 2019 in het Montessori College Oost te Amsterdam. In deze gastbijdrage legt George Lengkeek de bedoeling van het symposium uit.

De wereld waarin wij jonge mensen inleiden via opvoeding en onderwijs, kan in veel opzichten ook bij onszelf veel verwarring en onzekerheid oproepen. Dat maakt het inleiden van jonge mensen in die wereld er niet makkelijker op. Wanneer wij bijvoorbeeld ons laten raken door de vraagstukken van ecologie en duurzaamheid, dan dragen die daar zeker aan bij. Die vraagstukken roepen bij onszelf vragen op waar wij lang niet altijd een antwoord op hebben, en twijfels over de vraag hoe wij jonge mensen daarbij op weg kunnen helpen.

Waarom is de consumerende leefstijl, die niet alleen onze eigen gezondheid maar ook de gezondheid van onze leefomgeving verziekt, zo moeilijk te veranderen? Waar komt ons gebrek aan respect voor andere levensvormen vandaan? Zijn wij mensen ‘de kroon van de schepping’ of zijn wij ‘de ergste plaag die de planeet overkomt’? Kunnen wij onze opvattingen van ‘het goede leven’ zó transformeren dat het goede leven ook duurzaam wordt? Kan een duurzame leefstijl helpen om zingeving en levensvreugde te (her)ontdekken? Kan ik daar als opvoeder een geloofwaardig voorbeeld van zijn?

Vanuit de overtuiging dat wij, als werkers in opvoeding en onderwijs, ons eerst maar eens zélf moeten bezinnen op dergelijke vragen, hebben Maartje Janssens, Nicolien Montessori en ikzelf een symposium georganiseerd. Het symposium zal op vrijdagmiddag 15 maart 2019 in het Montessori College Oost te Amsterdam gehouden worden. Wij hebben drie filosofen, Harry Kunneman, Chris Bremmers en Gert Biesta, uitgenodigd om ons met de neus op onderliggende vragen te drukken. Daarna gaan we als deelnemers met elkaar in gesprek om ons te bezinnen over de vraag wat dit alles voor ons als professionals in opvoeding en onderwijs betekent.

Voor ons initiatief hebben we steun gevonden bij het NIVOZ, het Gezelschap Waardenwerk, het lectoraat Normatieve professionalisering (HU), de leerstoel Levensbeschouwelijke Vorming (UU), en de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam.

Ook de lezers van dit blog zijn van harte welkom bij dit symposium. Het NIVOZ verzorgt de inschrijving. Via deze link word je doorgestuurd naar een pagina op de NIVOZ-site waar nadere informatie te vinden is, en aanmelding mogelijk is.

Symposium Ecologisch bevraagd en pedagogisch uitgedaagd?

Datum:           vrijdag 15 maart
Tijd:                13.00 – 17.30 uur
Locatie:          Montessori College Oost, Polderweg 3 in 1093 KL Amsterdam

Programma

13:00 Inloop

13:30 Inleidingen (Harry Kunneman, Chris Bremmers, Gert Biesta)

15:00 Pauze

15:30 Dialoogtafels
Welke betekenis hebben de vragen en inzichten van de inleiders voor ons als pedagogische professional? Aan dialoogtafels gaan we onder leiding van gespreksleiders aan de slag met deze vraag.

16:30 Afsluiting (Cok Bakker)

17:00 Borrel

0 0 votes
Article Rating

Gastbloggers publiceren op uitnodiging en op persoonlijke titel. Hun visie is niet noodzakelijkerwijs de visie van het Blogcollectief. Commerciële uitingen worden niet geplaatst.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Gastblogger

Gastbloggers publiceren op uitnodiging en op persoonlijke titel. Hun visie is niet noodzakelijkerwijs de visie van het Blogcollectief. Commerciële uitingen worden niet geplaatst.

Category

onderwijs, opvoeding, progressief onderwijs, vernieuwing

Tags

, , ,