Gemixte achtergronden in de klas en in de school: GEEN hindernis, wel een verrijking.

Wie je bent, bepaalt in grote mate hoeveel je leert. Of je nu naar een school met een divers samengestelde leerlingenpopulatie gaat of naar een homogeen samengestelde, doet er minder toe, blijkt uit het doctoraat van Griet Vanwynsberghe dat in de Vlaamse media kwam. Maar wat concluderen we daaruit? Dat een gemixte school niemand baat… of dat segregatie niemand schaadt? Leerresultaten zijn belangrijk, maar een samenlevingsvisie is dat ook. In welke samenleving willen we kinderen socialiseren? En dát roept ook vragen op over een onderwijsvisie. Laten we kinderen zichzelf ontdekken tussen mensen die naar het leven kijken en in de wereld staan zoals zij of net niet?

Kleutergewijs

Ik zie het sommigen soms denken wanneer het over ‘de mix in de kleuterklas’ gaat: ‘Is het wel goed, die mix van talen, culturen, verschillende achtergrondcontexten in de klas?’ Ik hoor het ouders soms luidop verwoorden in gesprekken met anderen: ‘Die verschillende talen en culturen, en soms moeilijke thuissituaties van enkele  kinderen in de klas, dat moet toch invloed hebben op wat er in de klas gebeurt en op wat mijn zoon/dochter (niet) leert…’

Wat was ik vorige week opgelucht toen mijn aandacht getrokken werd door enkele berichtgevingen in de pers over het onderzoek van Griet Vanwynsberghe en collega’s (2017, KU Leuven). Neen, het is geen belemmering, die mix van achtergronden van vriendjes in de school. Neen, de samenstelling van de groep in de klas en de school heeft geen invloed op wat jonge kinderen al dan niet leren.

De resultaten

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de school…

View original post 483 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wat hebben we aan onderwijsonderzoek? | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 9 december 2017

    […] ziet onderwijspedagogiek als een normatieve ‘handelingswetenschap’ (NIVOZ, 2015). Misschien biedt dat nog het beste uitgangspunt voor een wetenschappelijke benadering van de […]

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: