De voorbije weken, maanden, jaren heb ik zeer veel mensen ontmoet die het onderwijs willen veranderen van buitenaf. Voor iedereen die dit wil, heb ik enkele tips. Het is niet bedoeld als satire of als kritiek, maar als mensen toch zoveel energie willen steken in onderwijs, dan liever met zaken die effectief zijn.

Dus je zag enkele TED-video’s van bijvoorbeeld Ken Robinson, die video van Prince EA, of je kreeg net zelf kinderen en je bent niet blij met wat je ziet ? Nu weet je het: je wil het onderwijs veranderen?

Je kan nu kiezen voor de makkelijke weg. Je kan een beweging beginnen. Je maakt een mooie website, organiseert wat avonden en hebt – liefst samen met nog wat anderen – vooral een duidelijke visie op wat anders moet.

Wat zijn de kansen? Een enkeling kan zeker effectief iets veranderen. Denk dan bijvoorbeeld aan Salman Khan met de Khan Academy of aan Tom Bennett met ResearchED. Alhoewel de eerste zo niet is begonnen en de tweede vooral onderwijs verdedigt en je in beide gevallen kan vragen hoe groot de impact werkelijk is, ondanks mijn grote sympathie voor beide. Maar de meeste van de andere voorbeelden? Ja, je kan als je het goed aanpakt de nodige mensen op de been brengen. Meer nog, leerkrachten horen soms graag uitgelegd worden hoe slecht het systeem is waarin ze zitten. Het is onder andere daarom dat Ken Robinson zo populair is. Maar de kans dat er effectief iets gebeurt? Wel die is relatief klein en de kans op frustratie na een tijdje dus groot. Het zal veel energie kosten, maar toch noem ik het de makkelijke weg. Wil je dit toch doen, be my guest, maar ik heb misschien enkele dingen die je kan doen die effectief het verschil kunnen maken.

Zo kan je bijvoorbeeld opteren om zelf te gaan les geven, liefst in grootsteden als Brussel, Amsterdam of Antwerpen. Er is zeker daar een nijpend lerarentekort en elke goede leerkracht is meer dan welkom. Als je je afvraagt welk verschil een goede leraar kan maken: beeld je eens in hoeveel kinderen je kan bereiken als je dertig jaar les geeft aan leerlingen waarvoor je iets kan betekenen. De groep is misschien kleiner dan je dacht, maar voordeel: je kan het effect soms wel zelf zien.

Misschien besef je van jezelf dat je niet in de wieg gelegd bent om les te geven of je verdient nu eenmaal een pak meer als niet-leerkracht en je wil dit niet opgeven. Jammer, maar geen probleem, het is niet iedereen gegeven. Er is nog veel dat je kan doen dat effectief een verschil kan maken. Zo kan je onder andere instappen in een van de vele projecten van huiswerkbegeleiding waarbij kinderen die het moeilijker hebben thuis extra hulp krijgen. De groep die je bereikt is terug kleiner, maar het is wel een effectieve aanpak. Ok, maar dat kost misschien te veel tijd of is moeilijker inplanbaar? Besef wel dat onderwijs tijd en moeite kost. In dat geval kan je misschien eens vragen aan een school waar je hen kan mee helpen. Het effect is misschien weer wat kleiner en minder zichtbaar, en het is zeker niet hetzelfde als hen zeggen wat ze moeten doen, maar misschien kan je er zo mee voor zorgen dat de leerkrachten bepaalde taken niet meer moeten doen, zodat ze tijd vrij krijgen om nog meer met de kinderen zelf bezig te zijn.

Heb je veel geld dat je kwijt wil, dan kan je proberen wat Bill Gates deed namelijk veel geld steken in onderwijs om je eigen visie door te duwen, maar de kans is klein dat het een positief effect heeft, zegt Bill zelf. Je kan ook geld steken in effectieve tutorprojecten die spijtig genoeg ook vaak veel geld kosten, maar wel degelijk het verschil maken en de ongelijkheid kunnen verkleinen in de samenleving.

Maar wat dan met je visie? Ik geef toe: in de voorgaande voorbeelden schrijf je je in het bestaande in. Er is nog een optie: start zelf een school. Het gebeurt vaker dan je denkt en stel dat je school succesvol is, is het de beste reclame voor je visie en zullen misschien anderen volgen. Doe me dan wel 1 plezier. Ervaringen in het buitenland leren dat dergelijke scholen dan vaak – niet altijd – de ongelijkheid weer vergroten, dus probeer hier wel op te letten.

Het klinkt misschien allemaal – op dat laatste na – minder spectaculair en het is zeker bijna steeds een moeilijkere weg dan een beweging starten, maar stel jezelf de vraag of je echt het verschil wil maken.

P.S.: Mocht je je nu afvragen wat ik dan wel doe om zelf concreet het onderwijs te verbeteren? Een persoonlijke noot: ik ervoer van dichtbij hoe leraren het verschil kunnen betekenen en het zorgde ervoor dat ik zelf leerkracht wou worden om dat zelfde verschil voor kinderen te kunnen maken. Toen ik eenmaal leraar was, verlegde ik mijn ambitie: stel dat ik mee goede leraren zou kunnen vormen? Het is daarom dat ik pedagoog werd en waarom ik droomde om lerarenopleider te worden. Hierbij besef ik nu dat het een gok was of dit wel even impactvol kan zijn als zelf les geven in het secundair onderwijs. Maar ik weet dat als ik in mijn loopbaan zelfs maar twee leerkrachten de vonk kan meegeven, dan nog is het meer dan ik alleen.

6
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Patrick Ubagsjufmichelle82Ik.anouktichelovenHans van Gent Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
jufmichelle82
Gast
jufmichelle82

Pedro, je blog heeft mij geïnspireerd! Ik ben een leerkracht die graag onderwijsvernieuwingen wil bedenken en uitvoeren. Dit zou ik graag niet meer alleen op mijn eigen school willen doen. Op het moment heb ik al verschillende manieren ontdekt waarop ik dat zou kunnen doen. Via internet/blog, als onderwijsadviseur, als leerkracht met LOF subsidie op stichtingsniveau of als directeur. Jouw blog heeft ervoor gezorgd dat ik weet welke richting ik op wil gaan, bedankt daarvoor!

Ik.
Gast

Ik denk (al klinkt dit wat pathetisch) dat je zóveel meer impact maakt dan je weet. En dat dat allemaal ten goede komt van allerlei kinderen in Belgie en Nederland. Heel blij dat er mensen zijn als jij, die benoemen hoe het zit en dan ook nog educatief zijn.

anoukticheloven
Gast
anoukticheloven

Ik ben het hier mee eens. Ik ben zelf opgeleid als onderzoeker en 25 jaar oud. Ik wil graag mijn lerarenbevoegdheid halen. Ik vind het best krom dat leraren een lerarenbeurs krijgen om onderwijskunde te gaan studeren, maar dat er – voor zover ik kan zien – niet iets als een onderzoekersbeurs bestaat voor onderwijskundig onderzoekers die graag óók voor de klas willen – en daarvoor hun bevoegdheid willen halen. Dat zou voor de toekomst misschien best een idee zijn!

Hans van Gent
Gast
Hans van Gent

Prima, echter ik zou niet zozeer wat aan het onderwijs willen doen. Dat is vaak ook heel politiek gemotiveerd en dient met zijn tijd mee te gaan. Ik zou heel graag de interne-organisatie in de scholen rondom het onderwijs veel beter en efficiënter willen organiseren. Functie en taken moeten goed belegd worden, en moeten ook zodanig uitgevoerd worden en gemanaged worden. Een facilitaire afdeling moet facilitair zijn etc. Docenten hebben nog wel eens de neiging om het dan maar zelf te doen, als er iets niet functioneert. De core-business van een school is onderwijs, alles moet daaromheen georganiseerd worden, ten… Lees verder »

Patrick Ubags
Gast

Goed stuk. Overigens zou je in Nederland ook beter kunnen nadenken over je politieke voorkeur als je het onderwijs zo slecht vindt. Veel van wat er goed gaat is ondanks de vele en diverse bestuurlijke interventies. Veel van wat er slecht gaat is heel vaak terug te voeren op desastreuze keuzes en beslissingen vanuit exogene velden als politieke- en bestuurslagen.

Category

onderwijs