Vandaag geef ik de hele dag les over leren en bedacht net dat het even handig is om een overzicht te geven van woorden en concepten die niet synoniem zijn aan leren:

 • Welbevinden: Je kan je perfect goed voelen, de les zeer aangenaam vinden, maar niet noodzakelijk iets bijleren.
 • Betrokkenheid: Leerlingen kunnen zeer actief meewerken, maar ook dit betekent niet noodzakelijk dat ze aan het bijleren zijn.
 • Hard werken: Idem
 • Zeer diep nadenken: maar geen antwoord vinden?

Begrijp me niet verkeerd: het is fijn als leerlingen leren én het aangenaam vinden, als ze leren én betrokken zijn, hard werken en diep nadenken én leren,… De grootste fout die we echter kunnen maken is dat we denken dat het ene een bewijs is voor het andere.

Prof. Rob Coe maakte deze lijst van deze en andere slechte aanwijzingen voor leren, “poor proxies for learning”, je vindt ze oa in Improving Education.

Join the conversation! 3 Comments

 1. Nee, zeker geen bewijs, maar het zijn wel voorwaarden om te leren. Het zijn punten die bij voorkeur worden afgevinkt.
  Leerlingen die niet geïnteresseerd zijn, niet deelnemen, niet nadenken, geen feedback krijgen, geen aandacht krijgen, daarbij gebeurt helemaal niets. Die hebben niets geleerd, maar gaan ook nog eens met een beroerd gevoel naar huis.

  Reply
  • Het is niet zo simpel, vrees ik. Het klopt wat je schrijft, maar welbevinden is bijvoorbeeld geen voorwaarde om te leren. Ik pleit er niet voor dat het welbevinden niet aanwezig is, maar je kan wel degelijk leren zonder dat er welbevinden aanwezig is.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Category

onderwijs, praktijk