Basisartikelen voor onderwijspsychologen en -wetenschappers

Als ervaren onderzoeker, beoordelaar van artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften en supervisor/docent van talloze jonge onderzoekers valt het mij op dat veel mensen de “meesters” en hun meesterwerken op het gebied van de onderwijspsychologie/onderwijswetenschappen niet kennen. Zonder deze kennis is het onmogelijk om op de schouders van die reuzen te staan en het veld verder te brengen.

Om hier een klein bijdrage te leveren aan het oplossen van dit probleem, heb ik mijn eigen kennis uitgebreid met crowdsourcing. Ik heb zelf een aanzet gemaakt en dan aan de wetenschappelijke gemeenschap de volgende vraag gesteld: Welke artikelen zijn naar jouw mening basisartikelen (EN: seminal articles) in ons veld die elk (jonge) onderzoek(st)er zou moeten kennen?

Op mijn Engelstalige blog 3-Star Learning Experiences (die ik ook samen met Mirjam Neelen schrijf) staat een opgeschoond alfabetische lijst van de inzending geplaatst samen met een korte samenvatting of annotatie en waar mogelijk een link naar die bronnen. De lijst heeft niet de pretentie om compleet noch definitief te zijn. Ik noem di, echter, een ‘educated’ begin.

De lijst – Seminal Papers in Educational Psychology – is hier te vinden

Veel plezier

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

3 Reacties naar “Basisartikelen voor onderwijspsychologen en -wetenschappers”

  1. Dank voor deze selectie. Ga ik zeker gebruik van maken.

    Like

  2. Recentelijk had ik behoefte aan een boek over op onderzoek gebaseerde inzichten over onderwijs. Ik kocht Wat écht werkt van David Mitchell. Is dit een verantwoorde keuze?

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: