Hoe kan je vriendschap met een anderstalige nieuwkomer bevorderen?

Weer een behartenswaardig stuk op Kleutergewijs van Helena Taelman. Hoe helpen we kinderen met een migrantenachtergrond zich thuis voelen in onze kleuterklassen. Tips zijn ook bruikbaar voor oudere kinderen.

Kleutergewijs

Heeft de anderstalige nieuwkomer in jouw klas moeite om vriendjes te maken? Er is een grote kans van wel, aangezien hij zich niet of nauwelijks in het Nederlands kan uitdrukken. Speelvriendjes zijn echter belangrijk voor zijn welbevinden, zijn taalontwikkeling en zoveel meer. Daarom deel ik met jullie enkele tips die ik onlangs verzamelde uit vaktijdschriften en mailinglists.

Kleuters hebben elkaar nodig

Kleuters spelen sneller samen als ze elkaar nodig hebben in hun spel. Bijvoorbeeld, als ze een ijskraam naspelen, dan moeten ze wel beroep doen op elkaar om klant en verkoper te spelen. Een andere tip is om de kleuters elkaar te leren helpen: bijvoorbeeld er zijn altijd wel kleuters die kunnen meehelpen om de jassen van andere kleuters toe te ritsen. Dorina Veldhuis en haar collega-lerarenopleiders (2015) hebben hier erg positieve ervaringen mee: na twee weken bleek het moment van jassen aandoen vol taal, gebaren, gelach in een kleutergroep met…

View original post 428 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: