De deugden van één ding tegelijk doen – Single tasking

Ik ben geabonneerd op een Amerikaanse nieuwsbrief over onderwijs en wetenschap. Wekelijks krijg ik een memo met een stuk of acht attenderingen op interessante, uit de wetenschap komende, “weetjes”. Gisteren kreeg ik een memo over “De deugden van één ding tegelijk doen (wat in de memo single tasking wordt genoemd). Kort samengevat komt het neer op:

 • Onderbrekingen – zelfs als ze maar twee of drie seconden duren – kunnen het aantal fouten die je op een taak maakt verdubbelen (meer tijd, minder accuraat).
 • Wij hebben een eindig aantal neuronale bronnen die uitgeput raken iedere keer wij schakelen tussen activiteiten, wat 400 of meer keer per dag kan gebeuren!
 • Multitasken is cognitief uitputtend. Het is een van de redenen waarom wij uitgeput voelen aan het einde van de dag.
 • Hoe meer wij multitasken, hoe meer afleidbaar wij worden (zie ook onderzoek van Ophir en Nass in Stanford).
 • Multitasken is zelfversterkend: hoe meer wij ons laten afleiden, hoe meer wij de noodzaak voelen om afgeleid te worden (zie mijn eerdere blog met verontrustende nieuws over digital natives).
 • Schakelen tussen activiteiten verlaagt ons genieten van ieder afzonderlijke activiteit.
 • Als jouw GSM duidelijk zichtbaar is verlaagt dat den empathie en en rapport tussen twee mensen die in gesprek zijn met elkaar.
 • En de contra-intuïtief slotsom: multitaskers bereiken minder dan single-taskers.

Basis hiervoor was het artikel Drop Everything and Read This van Verena von Pfetten (1 mei 2016) in de New York Times http://www.nytimes.com/2016/05/01/fashion/monotasking-drop-everything-and-read-this-story.html

Het artikel bevat ook links naar de oorspronkelijke wetenschappelijke bronnen.

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

2 Reacties naar “De deugden van één ding tegelijk doen – Single tasking”

 1. Dit onderwerp boeit mij al jaren. Wat mij vooral opvalt is dat het onderwerp besproken wordt los van de inhoud van de taak. Juist in het onderwijs zullen docenten (kleuteronderwijs, gepersonaliseerd onderwijs) uit ervaring weten dat je die taken niet “single tasking” kunt doen. Maar wel met aandacht! Eén taak doen wordt veelal gelijk gesteld met je aandacht bij een taak blijven. Het is heel wel mogelijk multitasking met aandacht te doen, alleen een ander soort aandacht, namelijk gespreide aandacht (de term is van mij). Zie hier mijn blog hierover: https://marcellablok.wordpress.com/2014/09/29/met-welke-aandacht-doe-jij-je-werk/ Ik wacht met spanning op het moment dat iemand hiernaar onderzoek gaat doen! Marcella Blok

  Like

  • Marcella,

   Bedankt, maar…
   1. Jij hebt het over het switchen tussen taken en niet twee of meer taken tegelijk doen.
   2. “Multitasken met aandacht”, dus cognitieve aandacht voor meerdere dingen tegelijk kan gewoon niet.
   3. Natuurlijk kan een docent(e) in het onderwijs niet blijven single-tasken, maar het gevolg is toch dat het voortdurend switchen verre van optimaal is.

   Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: