Door Frans Droog
Deze blogpost is eerder verschenen op Droog’s leren delen.
De resultaten van een grootschalig onderzoek dat recent is gepubliceerd in het online tijdschrift PLOS ONE laten overduidelijk zien dat er een verschil is tussen de prestaties van jongens en meisjes wanneer er wordt gekeken naar wiskunde en lezen.
Sex Differences in Mathematics and Reading Achievement Are Inversely Related: Within- and Across-Nation Assessment of 10 Years of PISA Data
De naar het Nederlands vertaalde samenvatting:
Wij hebben een decennium aan data verzameld door het ‘Program for International Student Assessment” (PISA) geanalyseerd, hierbij inbegrepen de wiskundige en leesvaardigheden van bijna 1,5 miljoen 15 jarigen in 75 landen. Over alle landen gemiddeld scoorden jongens hoger dan meisjes in wiskunde maar lager dan meisjes in lezen. Het verschil tussen de seksen was drie keer zo hoog bij lezen dan bij wiskunde.
Er was aanzienlijke variatie in het verschil tussen de seksen tussen verschillende landen. Er zijn landen waar er geen sekseverschil is bij wiskunde en in sommige landen scoren meisjes hoger. Jongens scoorden lager in alle landen in alle vier de PISA onderzoeken bij lezen (2000, 2003, 2006, 2009).
Paradoxaal genoeg waren verschillen tussen de jongens en meisjes bij wiskunde consistent en sterk invers gerelateerd aan de verschillen tussen jongens en meisjes bij lezen. Landen met een kleiner verschil tussen de seksen bij wiskunde hadden een groter verschil tussen de seksen bij lezen, en vice versa. Dit effect trad niet alleen bij het vergelijken van landen maar ook bij het vergelijken binnen landen. Dit effect is gerelateerd aan de relatieve veranderingen van de sekseverschillen binnen het spectrum aan resultaten. Wij vonden geen sekseverschillen bij wiskunde tussen de minst presterende leerlingen maar hier was het sekseverschil bij lezen het grootst. In tegenstelling hiermee waren de verschillen tussen jongens en meisjes bij wiskunde het grootst bij de best presterende leerlingen en waren hier de sekseverschillen bij lezen het kleinst.
De implicatie is, dat als beleidsmakers beslissen dat veranderingen in de bestaande verschillen tussen jongens en meisjes gewenst zijn, verschillende aanpakken nodig zijn om dit aan te pakken voor wiskunde en lezen. Ingrepen die gericht zijn op hoog presterende meisjes bij wiskunde en op laag presterende jongens bij lezen zullen waarschijnlijk de grootste educatieve winst opleveren.
Jongens en meisjes verschillen in prestaties bij wiskunde en lezen.
En nu niet meer zeggen dat het niet zo is! 🙂
Maar, ook niet meer zeggen dat dit ook maar iets zegt over één individuele vrouwelijke of één individuele mannelijke leerling!
En dit dan? (Voor diegenen die Engels kunnen lezen 😉 Frank Veroustraete Universiteit Antwerpen ——————————– American Psychological Association (http://www.apa.org/news/press/releases/2010/01/gender-math.aspx) 5th of January 2010 Worldwide Study Finds Few Gender Differences in Math Abilities. Gender Gaps Linked to Status of Women, According to New Analysis. WASHINGTON – Girls around the world are not worse at math than boys, even though boys are more confident in their math abilities, and girls from countries where gender equity is more prevalent are more likely to perform better on mathematics assessment tests, according to a new analysis of international research. “Stereotypes about female inferiority in mathematics… Lees verder »
inderdaad @ Gerard, we zien uitkomsten en ik zou graag willen lezen wat het onderzoek naar de samenhangende externe factoren laat zien. worden de uitkomsten dan anders? en zo ja welk beleid ter verbetering? of ligt het aan de individuele prestatie gemeten in groepsaantallen? welke maatregelen zijn er genomen en wat zijn de uitkomsten. maar ook op welke wijze valt er van te leren opdat efficiency toeneemt en er tijdig preventief actie kan worden ondernomen.
Het lijkt me zinnig om dit onderzoek te vergelijken met bijv. http://www.apa.org/pubs/journals/releases/bul-136-1-103.pdf waarvan de resultaten gemakshalve werden gepopulariseerd als “meisjes zijn even goed in wiskunde” . Deze laatste studie legt meer de nadruk op de verschillen tussen de landen en de relatie met de positie van vrouwen. De vraag is niet zozeer of er verschillen zijn (zeker als we ons tot NL beperken), maar in hoeverre die verschillen beïnvloedbaar zijn met beleid/aanpak. In dit verband wordt o.a. genoemd de invloed die wiskundig onzekere leraressen (vooral op bao) hebben op meisjes, en meer in het algemeen de beïnvloedbaarheid van meisjes Ook… Lees verder »