Video in de klas, bij uitbreiding in het onderwijs, is momenteel brandend actueel onder andere door de Khan Academie. Ondertussen bestaat er vrij veel onderzoek naar effectieve video’s en minder effectieve en blijkt dat er een paar eenvoudige elementen zijn waarop je video’s kan kiezen of gebruiken. Studenten presteren slechter in de volgende situaties

  • als in de video tekst gebruikt wordt bovenop een animatie en een vertelstem waarbij de tekst het gesproken woord samenvat of als ondertitels weergeeft.
  • Als de video interessante maar onrelevante informatie bevat in wat er verteld wordt.
  • Als de video interessante maar onrelevante informatie bevat in wat er extra getoond wordt tijdens de video door bvb andere clips of fragmenten.
  • Als er voor de video interessante maar onrelevante informatie komt.

Een deel van deze redenen heeft te maken met de dual channel theorie, waarbij we 2 kanalen zouden hebben waarlangs informatie binnenkomt, namelijk via woorden en via beelden. Als een van beide kanalen overprikkeld wordt, daalt het leren. De theorie van Mayer kan je goed of slecht vinden, wat ik net schreef over wanneer video’s minder werken in de klas is op basis van empirisch onderzoek vastgesteld. Er kan altijd een andere onderliggende reden zijn, maar voorlopig (yep, dat hoort bij wetenschap), lijkt deze theorie zeer bruikbaar.

Oja, over de filmpjes van de Khan-academie, hier is ook zeker iets op aan te merken over de effectiviteit, een licht andere aanpak zou wellicht minder welbevinden opleveren maar meer leereffect volgens deze onderzoeker.

Referenties:

Clark, R. C., & Mayer, R. E. (2011). E-learning and the science of instruction: Proven guidelines for consumers and designers of multimedia learning. San Francisco, CA: Pfeiffer.

Mayer, R. E., Heiser, J., & Lonn, S. (2001). Cognitive Constraints on Multimedia Learning: When Presenting More Material Results in Less Understanding. Journal of Educational Psychology, 93(1), 187-198. doi: 10.1037/0022-0663.93.1.187

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs, onderzoek

Tags

,