Video in de klas, bij uitbreiding in het onderwijs, is momenteel brandend actueel onder andere door de Khan Academie. Ondertussen bestaat er vrij veel onderzoek naar effectieve video’s en minder effectieve en blijkt dat er een paar eenvoudige elementen zijn waarop je video’s kan kiezen of gebruiken. Studenten presteren slechter in de volgende situaties

  • als in de video tekst gebruikt wordt bovenop een animatie en een vertelstem waarbij de tekst het gesproken woord samenvat of als ondertitels weergeeft.
  • Als de video interessante maar onrelevante informatie bevat in wat er verteld wordt.
  • Als de video interessante maar onrelevante informatie bevat in wat er extra getoond wordt tijdens de video door bvb andere clips of fragmenten.
  • Als er voor de video interessante maar onrelevante informatie komt.

Een deel van deze redenen heeft te maken met de dual channel theorie, waarbij we 2 kanalen zouden hebben waarlangs informatie binnenkomt, namelijk via woorden en via beelden. Als een van beide kanalen overprikkeld wordt, daalt het leren. De theorie van Mayer kan je goed of slecht vinden, wat ik net schreef over wanneer video’s minder werken in de klas is op basis van empirisch onderzoek vastgesteld. Er kan altijd een andere onderliggende reden zijn, maar voorlopig (yep, dat hoort bij wetenschap), lijkt deze theorie zeer bruikbaar.

Oja, over de filmpjes van de Khan-academie, hier is ook zeker iets op aan te merken over de effectiviteit, een licht andere aanpak zou wellicht minder welbevinden opleveren maar meer leereffect volgens deze onderzoeker.

Referenties:

Clark, R. C., & Mayer, R. E. (2011). E-learning and the science of instruction: Proven guidelines for consumers and designers of multimedia learning. San Francisco, CA: Pfeiffer.

Mayer, R. E., Heiser, J., & Lonn, S. (2001). Cognitive Constraints on Multimedia Learning: When Presenting More Material Results in Less Understanding. Journal of Educational Psychology, 93(1), 187-198. doi: 10.1037/0022-0663.93.1.187

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Dick van der Wateren Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Dick van der Wateren
Gast

Ik zou van anderen wel eens willen horen hoe de Khanfilmpjes in de praktijk bevallen. Mijn leerlingen (wiskunde A, 4V) vonden ze heel duidelijk en handig in gebruik.
Reacties?

Category

onderwijs, onderzoek

Tags

,