wij

Wij zijn:

 • Pedro De Bruyckere, (@thebandb) pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool. Schreef samen met Bert Smits over jongeren en blogt daar in het Nederlands over op www.xyofeinstein.be en in het Engels op www.theeconomyofmeaning.com.
 • Jeroen Clemens (@jeroencl). Docent Nederlands, onderzoeker/ consultant/ coach/ spreker op gebied van onlinegeletterdheid. Al meer dan 30 jaar in het onderwijs. Was Coördinator Talen/ trainer/ consultant APS en lerarenopleider in Utrecht. Al heel lang geïnteresseerd in ICT en leren. Ook veel ervaring in het buitenland. Motorrijder. Feminist. Website: http://jeroenclemens.nl/
 • Michel Couzijn, (@hminkema), docent Nederlands aan het Pieter Nieuwland College te Amsterdam en vakdidacticus Nederlands en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Interesses: leren door observeren, onderzoekend leren, leren discussiëren, lerarenbeleid. Initiator en medeauteur van de leergang ‘Taaldomein’. Werpt sinds een kwart eeuw steentjes in de kloof tussen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk.
 • Frans Droog, (@FransDroog) docent biologie, mens en natuur en wiskunde op het Wolfert Lyceum. Gepromoveerd in de Plantenveredeling en Moleculaire Wetenschappen en tien jaar werkzaam geweest als wetenschappelijk onderzoeker. Geeft workshops over het gebruik van Web 2.0 tools in de klas en Flipping the Classroom en is actief deelnemer van The Crowd. Interesses zijn toepassen van tools en technieken die de huidige leerling effectief bereiken. Blogt over leren delen.
 • Jelmer Evers (@jelmerevers), docent geschiedenis op UniC. “Uitmuntend onderwijs voor ieder kind” Blogt (Bits and History), geeft workshops en lezingen over onderwijspraktijk en onderwijsvernieuwing. Ontwikkelt online cursussen en lesmateriaal. Interesses: Autonomie in het leerproces, inspiratie, eigenaarschap docenten, Connected Learning, Flipping the Classroom, Game Based Learning
 • Casper Hulshof (@titchener), is docent onderwijskunde bij de afdeling Educatie aan de Universiteit Utrecht. Als psycholoog ooit gepromoveerd op het onderwerp ontdekkend leren. Nu vooral geïnteresseerd in het onderwijzen van onderwijskunde, en het serieus spelen met media en internet.
 • Marijke Kaatee (@MarijkeKaatee), blog. Onderwijsadviseur, taalexpert. Focus op de didactiek van schrijven, lezen en spreken. Integratie van taal en digitale leermiddelen in curriculum PO en VO.
 • Paul Ket (@mathpaul) is locatieleider bij Wellantcollege te Amersfoort. Na zijn studie Toegepaste Onderwijskunde heeft hij meer dan 10 jaar gewerkt als onderzoeker, beleidsmedewerker en onderwijsontwerper binnen de universitaire wereld. Eenmaal overgestapt naar het Voortgezet Onderwijs heeft hij een aantal jaren wiskunde gegeven om vervolgens in het management verder te gaan. Als manager heeft hij een sterke focus op kwaliteit, kwaliteitszorg, toetsing omdat voor alle leerlingen top-onderwijs van groot belang is?
 • Paul Kirschner (@P_A_Kirschner, blog) is hoogleraar Onderwijspsychologie en Programmaleider van het Leren en Cognitie programma aan de Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit Nederland en Visiting Professor aan Oulu University (Finland). Hij is expert op computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.
 • Flip Schrameijer (@flipsch, @Autitecture) is socioloog, schrijver, onafhankelijk onderzoeker op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en onderwijs. Auteur van boeken over jeugdpsychose, verslaving en autisme en een roman.
 • Gerardo Soto y Koelemeijer studeerde wiskunde en literatuurwetenschap en promoveerde in wiskunde. Hij schreef twee romans: Armelia (2006) en De gestolen kinderen (2013). Daarnaast is hij docent wiskunde. Eind november 2015 verscheen Wiskundigen mogen niet huilen bij de Amsterdam University Press.
 • Alderik Visser (@alderikvisser), docent geschiedenis, filosofie, kennistheorie Wolfert TTO. Onderzoeker, auteur en activist op het gebied van onderwijs, politiek en slow food.
 • Amber Walraven, (@amberwalraven) blog, is expert op het terrein van ICT in het onderwijs. Enkele topics zijn: informatievaardigheden, mediawijsheid, mobiel leren, Ipads, 21st century skills. ICT integreren in het onderwijs, en wat dat betekent voor docenten, leerlingen, en organisatie vormen de hoofdmoot van haar onderzoek. Amber studeerde Toegepaste Onderwijskunde aan de Universiteit Twente. In 2008 promoveerde ze aan de Open Universiteit Nederland op een proefschrift over het integreren van kritisch gebruik van Internet in het curriculum van het VO. Vervolgens werkte ze enkele jaren als Universitair Docent bij de vakgroep Onderwijskunde aan de Universiteit Twente. Ze is nu werkzaam als senior onderzoeker onderwijs bij het ITS, Radboud Universiteit Nijmegen.
 • Jaap Walhout (@jaap_w) is werkzaam bij het Welten-instituut, Onderzoekscentrum voor leren, doceren en technologie van de Open Universiteit Nederland. Na een studie economie is hij na een aantal jaren in het onderwijsonderzoek beland. Zijn huidige onderzoek richt op informatievaardigheden (promotie), MOOCs & sensoren. Tevens is hij auteur van het hoofdstuk ‘Naar een gezamelijke bril voor wetenschappers en praktijkmensen. Een wetenschapsfilosofische benadering voor het overbruggen van de kloof tussen onderwijswetenschap en onderwijspraktijk’ in Het Alternatief.
 • Dick van der Wateren (@BoksComm), docent natuurkunde, nl&t, aardrijkskunde aan het ECL in Haarlem. Onderwijspionier. Aardwetenschapper. Blogt over onderwijs (dickvanderwateren.nl). Schrijft en blogt voor Van Twaalf tot Achttien, Didactief, Onderwijscoöperatie en HetKind. Interessen o.a.: coachen van talentvolle en begaafde jongeren, differentiatie in de klas, flip de klas, zorg in de klas, ontwikkelen van digitaal lesmateriaal, MakerEd. 30 jaar geologisch onderzoek van Noordpool tot Zuidpool.
 • Dirk van der Wulp, (vanderwulp.eu) 38 docent biologie, 25 jaar schoolcounselor, 13 jaar trainer van leerlingbegeleiders (oplossingsgericht werken) en docenten/mentoren/schoolteams (oplossingsgericht motiveren).

4 Reacties naar “wij”

 1. Dank voor jullie inspanningen om kritisch te berichten over onkritische berichtgeving!

  Like

 2. Beste bloggers

  Wat heerlijk jullie blog, Het is zo belangrijk dat docenteneen kritische discussie aan gaan. Mijn studenten en ik leren hiervan. Ik stuur met regelmaat een blog door naar hen en mijn collega’s!

  Ria Geerse, domeincoördinator Leren, Seminarium voor Orthopedagogiek/HU

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. De kunst van lesgeven 3 « Dick van der Wateren's Blog - 17 september 2012

  […] als ik geen Twitteraccount geopend had. Ik had nooit de mensen leren kennen met wie ik het Blogcollectief Onderzoek Onderwijs ben begonnen. Zet je dus even heen over de gedachte dat je dan over je hobbies, je geheime liefde […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: