02/01/2021

Bread and roses

Corona of niet, maandag gaan in België de scholen terug open. Het werkwoordwiel van Yannick Vercauteren dat vlak voor de kerstvakantie alom in het nieuws was, geeft startende leraren een extra reden om daar naar uit te kijken. Zijn nieuwswaarde heeft deze bachelorproef in Vlaanderen al gerealiseerd, zijn symbolische waarde voor het onderwijs bleef evenwel onbelicht. Ik vermoed dat die ook een Nederlands onderwijspubliek kan aanspreken.

Elke uitvinder weet dat een geweldig idee hebben en het goed uitwerken geen garantie op succes zijn. Hij moet het nog verkocht krijgen. Daar zijn minstens twee partijen voor nodig: de verkoper die de uitvinding goed pitcht en de koper die er oor naar heeft. In dit geval kunnen we Yannick de hoofdverkoper van een sexy spellingsinstrument noemen. Zijn promotor Nicole Van Sande verdient ook en pluim als feedbackgever en believer van het eerste uur. Toch schrijf ik deze tekst niet om mijn Odisee collega’s in Sint-Niklaas te eren, maar om de spot te zetten op de spreekwoordelijke kopers: Yannicks mentoren, collega’s en directies van scholengroep Vlot! in Lokeren en het Oscar Romero college in Dendermonde. Zij toonden interesse in het idee van hun stagiair en starter, omarmden het en gingen er zelf ook mee aan de slag. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Je kunt het werkwoordwiel hier bestellen.

Leraar worden en blijven = (K x W)2

In mijn boek De Startende Leraar stel ik dat Kunnen en Willen -of talent en motivatie- geen garantie op succes zijn. De schoolcontext waar starters in terechtkomen en hoe ze daar proactief mee omgaan zijn even belangrijk. Meer nog, ze bepalen in grote mate hun motivatie en verdere professionele ontwikkeling. Iedereen vaart daar wel bij, de Yannicks van deze wereld, hun collega’s en uiteindelijk ook de leerlingen, hun ouders, toekomstige werkgevers en medeburgers.

Redacties, lezers en kijkers raakten en masse gefascineerd door het werkwoordwiel op een moment dat veel startende leraren de bodem van hun energiereserves raakten door alle verbeterwerk, (online) vergaderingen en moeilijke gesprekken met leerlingen en ouders. Nu, bij de heropstart van de scholen na een deugddoende vakantie, mogen we de andere starters de vraag stellen welke verbeterpunten zij voor hun school zien? Zij hebben ook een bachelor- of masterproef geschreven en recente inzichten en praktijken meegekregen in hun opleiding die nog geen gemeengoed zijn.

Aan de starters om ze aan te kaarten. Ze mogen het druppelsgewijs doen en beginnen met de meest ontvankelijke collega. Dat ze niet gepokt en gemazeld zijn in de school is geen reden om hun mond te houden. Door hun onbevangenheid zien ze wellicht beter wat anders en beter kan.

Meer ervaren leraren en directies kunnen zich spiegelen aan hun Lokerse en Dendermondse collega’s en op zoek gaan naar wat hun starters in hun hoofd, hun hart en in hun handen hebben. Startende leraren willen sowieso putten uit de ervaring van anciens en leidinggevenden, maar tweerichtingsverkeer versterkt ieders leren en is extra genietbaar. Wie weet kunnen ze samen tippen aan de schoonheid van de trippel w in het woord werkwoordenwiel. Een nieuwe betekenis toevoegen aan het universele www, die ambitie mogen wij –gewone stervelingen- niet koesteren. Ons onderwijs verbeteren dat kunnen we wel, lerend van en met elkaar.

Rozen

Zo bekeken staat het werkwoordwiel voor veel meer. De grote uitdagingen van ons onderwijs komen erin samen: sterke leraren aantrekken en vasthouden en de onderwijskwaliteit optrekken. De kans dat Yannick voor de klas blijft staan lijkt me groot. Maar zijn verhaal zal kan maar high potentials naar het onderwijs trekken als ook de andere sterke starters voor vol aanzien worden door hun collega’s. Starters leven niet van brood alleen. Hoe belangrijk de politieke en technische debatten over lerarenstatuten, lerarenlonen en lerarenloopbanen ook zijn, voor de menselijke factor staan de schoolteams mee in. Het respect komt niet alleen uit de mond van de minister of op de loonstrook , de rozen delen schoolteams ook zelf uit. Goed om daar in tijden van goede voornemens bij stil te staan.

Bronnen

De Wilde, Johan (2020) De Startende leraar. Leraar worden en Blijven. Lannoo Campus – Leuven.

Coverbeeld: Joey Velasquez op Pixabay https://pixabay.com/it/photos/torna-a-scuola-colori-4692259/

foto werkwoordenwiel: https://odisee.prezly.com/dankzij-odisee-student-yannick-vercauteren-maak-je-nooit-meer-dt-fouten. Je vindt er ook de omzijde.

Bread and roses: https://en.wikipedia.org/wiki/Bread_and_Roses#:~:text=%22Bread%20and%20Roses%22%20is%20a,and%20Roses%20by%20James%20Oppenheim.

Bread and roses is uiteraard ook de toepasselijke naam van een film van Ken Loach (2000).

3.3 4 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

onderwijs, vernieuwing