Ik kan deze blogpost beginnen met een lange inleiding over speciale situatie, enzovoort, maar liever direct to the point.

Dit zijn enkele redeneerfouten die we vaak in onderwijs maken, en die we misschien nu beter niet maken en zeker niet als de scholen terug zouden opengaan.

  1. Remediëring en geen preventie?
    In onderwijs is remediëring vaak het uitgangspunt. Je geeft een les, sommige leerlingen hebben de leerstof niet begrepen en dus die geef je extra remediëringsoefeningen. Maar waarom zetten we niet meer in op preventie? Dit wil zeggen dat je vooraf voor die les nakijkt  met welke elementen sommige leerlingen moeite kunnen hebben. En nog belangrijker: die leerlingen neem je vooraf even apart om net die pijnpunten weg te werken zodat ze samen met de anderen die nieuwe leerstof kunnen leren en zo een succeservaring kunnen hebben. Wil dit zeggen dat er nooit meer remediëring nodig zal zijn? Natuurlijk niet, maar preventief werken kan dit verminderen. Grootste voordeel: je kijkt ook eerder vooruit: wat hebben de leerlingen nodig? Handig in tijden waar je moet prioriteren.
  2. De beste leerkrachten voor de beste leerlingen?
    Het is sowieso een fout in het onderwijsbestel van Vlaanderen dat de minst ervaren leerkrachten vaak de meest uitdagende klassen krijgen, maar we maken te vaak een gelijkaardige fout als we extra handen in de klas krijgen voor ondersteuning: de leerlingen die extra uitleg of tijd nodig hebben worden dan vaak begeleid door bijvoorbeeld de zorgjuf of -meester en niet door de lesgever die hen het beste kent. Er zijn zeker momenten waarbij een begeleider beter de leerlingen met moeite met de leerstof apart neemt bijvoorbeeld wegens expertise bij bepaalde leerstoornissen of beter in het geven van bepaalde leerstof. Maar als uitgangspunt is het niet slecht dat de leerlingen die extra inhoudelijke ondersteuning die in eerste plaats krijgen van de eigen lesgever terwijl de extra hulp de anderen ondersteunt bij bijvoorbeeld zelfstandig werk of groepswerk. Het goede nieuws is dat ik steeds meer scholen dit principe zie toepassen, maar ik denk dat het de komende maanden belangrijker dan ooit zal zijn.
  3. Onderwijs is enkel leren?
    Las vandaag in enkele stukken en reacties her en der online dat onderwijs nu te veel aandacht voor het leerplan zou hebben. Ik merk zelf dat dit bij bijna niemand de bedoeling is. Zoals ik in De Afspraak al aangaf, gaat onderwijs ook over socialisatie, naast kwalificatie en persoonlijke ontwikkeling. Besef wel dat de drie zaken ook elkaar constant op elkaar inhaken. En, maak ook niet de volgende redeneerfout…
  4. Welbevinden leidt tot leren?
    De link tussen welbevinden en leren is complex. Het klopt als je je veel zorgen maakt, zal je minder leren. Het klopt niet dat je altijd je goed moet voelen om te leren. Het kan ook best zijn dat je door iets te leren, je beter gaat voelen. Maar ook dat laatste is niet per definitie. Welbevinden en leren zijn geen synoniemen, maar allebei belangrijk. Stel het ene niet uit voor het andere.

Voor de Vlaamse collega’s: probeer het allemaal de komende week wat los te laten, hoe moeilijk ook.

Voor iedereen: hou je gezond en iets over een marathon en zo 😉.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs