Ik schrijf maandelijks een column in Didactief. Deze blog is een uitgebreide versie van mijn column in het maart 2020 nummer.

Misschien kan de Engelse aanpak voor beginnende leerkrachten een voorbeeld voor ons zijn: Zo leid je beginnende leraren op en ondersteun je scholen om betere leerprestaties te leveren.

Eerlijk gezegd heb ik Engeland nooit gezien als gidsland voor wat dan ook. Ik heb ooit gezegd dat het meest verkochte kookboek in Engeland moet zijn ‘1001 Ways to Ruin Good Food’. En wat ik vind van hun tabloids, hun monarchie en de Brexit laat ik hier buiten beschouwing. Maar op één gebied ben ik van gedachten veranderd: onderwijs, en dan vooral de Engelse kijk op wat een goede leraar is en wat die nodig heeft.

In januari was ik naar Londen gereisd (samen met o.a. Tim Surma) voor een tweedaags bezoek aan Ofsted (de Engelse onderwijsinspectie), Chartered College of Teaching (CCT), Education Endowment Foundation (EEF; evidence-informed gidsen en Toolkits) en een onderzoeksschool in de Londense binnenstad (Charles Dickens Primary School). Ik zou over ieder instelling meerdere bogs kunnen schrijven maar ik beperk mij hier tot twee opvallende dingen.

Het eerste is het Early Career Framework (ECF) van het Engelse onderwijsministerie. Dit framework (kaderstuk) is ontwikkeld samen met onder meer de CCT en EEF en is bedoeld om de professionele ontwikkeling van beginnende leraren te ondersteunen. Het is een vervolg op het Initial Teacher Training Core Content Framework[1] (zie mijn eerdere blog Basiscurriculum voor leraren?). Volgens de samenstellers vormen leraren “de basis van het onderwijssysteem – er zijn geen topscholen zonder topleraren. Hoewel leraren hoogkwalitatieve ondersteuning verdienen in hun hele loopbaan, is extra aandacht nodig voor de eerste jaren van lesgeven wanneer de leercurve het steilst is.”

En nu komt het: het ontbreekt nieuwe leraren maar al te vaak, aldus het ECF, aan de ondersteuning die ze nodig hebben om te gedijen en aan voldoende tijd voor hun professionele ontwikkeling. ondersteunt een recht [EN: entitlement] op een volledig gefinancierd. Ja, u leest het goed: het Framework geeft aan waar beginnende leerkrachten recht op hebben! Het ECF-kader voorziet in een volledig gefinancierd, tweejarig pakket van gestructureerde training en ondersteuning, gekoppeld aan het best beschikbare bewijs uit onderzoek. Ja, je leest het goed: het kader geeft aan waar beginnende leraren recht op hebben!

De ondersteuning omvat geld om leraren 5% extra uit te roosteren in het tweede werkjaar (naast de reeds bestaande 10% in het eerste jaar), hoogwaardige, gratis curricula en trainingsmaterialen, geld voor de training van mentoren van beginnende leraren en voor de begeleiding en ondersteuning die zij bieden. Hiervoor is 130 miljoen pond (een kleine 155 miljoen euro) per jaar beschikbaar gesteld.

Naast dit Framework maakte ik uitgebreide kennis de EEF Toolkits (‘gereedschapskisten’) en hoe deze ontwikkeld worden. De Teaching and Learning- en Early Years-toolkits zijn zeer toegankelijke, kwalitatief goede samenvattingen van onderzoek naar diverse aanpakken. Ze zijn ontworpen om leraren en schoolleiders te ondersteunen bij hun beslissingen om de beste leerresultaten te behalen, met extra aandacht voor kansarme kinderen en jongeren. Beide toolkits bespreken meer dan veertig aanpakken om het lesgeven en leren te verbeteren en tonen de gemiddelde impact op het leren in maanden vooruitgang (of zelfs achteruitgang), de kosten bij invoering en de kracht van het ondersteunende bewijs. Twee ‘uitersten’ als voorbeeld:

1. Feedback heeft een hoog rendement (plus acht maanden) en is goedkoop (één van de vijf pondtekens, die de kosten uitdrukken), volgens een redelijke hoeveelheid wetenschappelijk bewijs (drie van de vijf hangslotjes, die de zekerheid aangeven).

2. Blijven zitten (repeating a year) is een negatieve ingreep (minus vier maanden) die veel geld kost (vijf pondtekens), eveneens ondersteund door een redelijke hoeveelheid bewijs (drie slotjes).

De toolkits bieden geen definitieve standpunten over wat werkt om de resultaten op een bepaalde school te verbeteren. Ze geven echter betrouwbare informatie over wat waarschijnlijk (on)gunstig is en over de kosten.

De serieuze aanpak van Engeland in het opleiden van leraren en in de professionele ontwikkeling en ondersteuning van leraren, schoolleiders en besturen, zijn twee dingen waar Engeland een gidsland in kan zijn en waarvan Nederland kan leren.

Luistert u mee, Excellentie?


[1] Department for Education (2019). ITT Core Content Framework. DfE-00230-2019. Te downloaden via https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/843676/Initial_teacher_training_core_content_framework.pdf

0 0 votes
Article Rating

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

onderwijs

Tags

,