Velen hebben zich al gebogen over de spreekwoordelijke kloof tussen het onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk. Wetenschappelijke literatuur beschikbaar maken voor leerkrachten is een piste waar Nederland nu voor kiest en waar sommige Vlamingen jaloers op zijn. Maar meer is hoe dan ook nodig. Goed onderzoek vertalen in interventies op school- en klasniveau is even belangrijk. Het laatste blogbericht van mijn collega Helena Taelman op Kleutergewijs roept een denkpiste op die verder borduurt op deze laatste. Waarom doen we niet meer praktijkgericht onderwijsonderzoek waarin we elders onderzochte beloftevolle onderwijsinzichten- en -praktijken doordacht transfereren naar onze eigen onderwijspraktijk?

We hoeven het warm water niet telkens opnieuw uit te vinden. Interessante buitenlandse praktijken vertalen en er professionalisering op maat rond opzetten -die op haar beurt onderzocht wordt- is meer dan uitdagend genoeg voor lerarenopleiders en leraren. Professionalisering die impact heeft is duur, maar het zou wel eens de beste brug kunnen zijn om over de beruchte kloof te slaan. Nederland en Vlaanderen zouden er bovendien prima rond kunnen samenwerken.

De nieuwe Vlaamse beleidsnota Onderwijs en Vorming 2019-2024 spreekt over kwaliteitsverbetering, professionalisering en praktijkonderzoek. Deze piste zou een mooie kans kunnen zijn om een en ander concreet te maken.

Maar lees bovenal Helena’s voorzet. Interessant taalonderzoek ook voor niet taalkundigen.

1
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] Laten we leentjebuur spelen! van Johan De Wilde. […]

About johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

onderwijs