Wijze Lessen

Wij – lees hieronder wie – hebben een boek geschreven dat voor iedereen gratis beschikbaar is.
Dagelijks geven duizenden leraren het beste van zichzelf voor de klas. Hoewel het takenpakket van de leraar heel divers is, blijft het geven van een goede les de kern van het vak. Daarom hebben wij het initiatief genomen om de beste wetenschappelijke inzichten op het vlak van leren en instructie te verbinden met de praktijk van het lesgeven. Ons boek Wijze Lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek verschijnt op 10 september en beschrijft 12 bouwstenen voor effectieve didactiek en is misschien wel de eerste Nederlandstalige publicatie die deze inzichten tracht te communiceren naar het brede onderwijspubliek. Het boek zet het les geven (het onderwijzen) terug centraal in het onderwijs en sluit aan bij de internationale tendens en wetenschappelijke bevindingen die aangeven dat instructie door de leraar nog steeds de beste manier is om kennis en vaardigheden aan te leren aan kinderen.
Het boek wil een kruispunt zijn tussen gedegen wetenschappelijk onderzoek en de klaspraktijk in Nederland en België. De auteurs geven uitleg bij twaalf instructieprincipes die ze de bouwstenen van didactiek doopten. Ze verklaren vanuit wetenschappelijk onderzoek waarom die bouwstenen werken en ze geven voorbeelden hoe deze toe te passen in de klas. Ze kregen daarbij hulp van een heleboel leraren die met praktijkvoorbeelden illustreren hoe ze aan de slag gingen met de bouwstenen.
De auteurs
Het auteursteam is een unieke combinatie van Belgen en Nederlanders, samen goed voor meer dan 20.000 uur praktijkervaring en vele honderden wetenschappelijke artikelen in cognitieve- en onderwijspsychologie en lerareneffectiviteitsstudies.
- Tim Surma MSc stond bijna 20 jaar voor de klas in secundair (voortgezet) onderwijs en lerarenopleiding, doet promotieonderzoek aan de Open Universiteit (NL) en coördineert praktijkgericht onderzoek aan Thomas More Hogeschool (BE).
- Kristel Vanhoyweghen MSc was 2 decennia leraar secundair (voortgezet) onderwijs, is Master Onderwijswetenschappen en doceert onderwijskunde en didactiek aan de lerarenopleiding van de Karel de Grote Hogeschool (BE). Daarnaast professionaliseert ze collega-docenten.
- Dr. Dominique Sluijsmans is lector Professioneel Beoordelen bij Zuyd Hogeschool. Daarvoor heeft zij ook gewerkt als onderzoeker bij de Open Universiteit en Universiteit Maastricht en als lector Duurzaam beoordelen bij de Faculteit Educatie van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
- Dr. Gino Camp is universitair hoofddocent onderwijspsychologie aan de Open Universiteit (NL) en onderzoeker op het terrein van effectieve leerstrategieën en hun toepassing in de praktijk.
- Prof. dr. Daniel Muijs is universiteitshoogleraar onderwijskunde aan de University of Southampton, wetenschappelijk directeur van Ofsted (Office for Standards in Education) in het Verenigd Koninkrijk, en doet onderzoek naar effectiviteit van leraren en scholen.
- Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is emeritus hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit (NL). Hij is research fellow van de American Educational Research Association, de International Society of the Learning Sciences en de Netherlands Institute for Advanced Studies in the Social Sciences and Humanities en voormalig lid van de Onderwijsraad en de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF.
Op 10 en 11 september vinden op twee locaties in Vlaanderen boekpresentaties plaats van het boek Wijze Lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek.
Op 16 september vindt een boekpresentatie plaats in studiecentrum Utrecht.
Via de links kun je je gratis aanmelden. Neem je ticket digitaal of geprint mee. Alle locaties zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
- Dinsdag 10 september: Thomas More Hogeschool (Mechelen, Campus Kruidtuin) om 19u30 – 21u00
- Woensdag 11 september: Karel De Grote Hogeschool (Antwerpen, Campus Zuid) om 15u00 – 16u30
- Maandag 16 september: Open Universiteit (studiecentrum Utrecht) om 19u30 – 21u00
Het boek is ook vanaf 11 september gratis te downloaden. Je kan ook een gedrukte versie (wij verdienen geen royalty’s) hier.