Veel discussies over het M-decreet in Vlaanderen draaien mijns inziens om de bereidheid of vermeende onwil van leerkrachten en scholen om redelijke aanpassingen te doen aan hun onderwijs. Dit blogbericht focust niet zozeer op de grote principes of op het verwachte engagement van leerkrachten voor inclusie, maar op het professionele leerkrachtgedrag dat nodig is opdat kinderen met een auditieve beperking goed onderwijs zouden krijgen in een reguliere klas. Deze concretisering is een verademing en kan het verzande debat verrijken.

Beslecht is het debat daarmee niet. Kunnen onze leerkrachten dat allemaal? Zijn ze in staat en bereid niet alleen voor X redelijke aanpassingen te doen maar ook voor Y en Z, met tekens andere bijzondere noden? Waar en wanneer wordt het geheel van redelijke aanpassingen onredelijk voor welke leerlingen en leerkrachten?

“Wardje speelt met zijn trein en maakt een hoop rommel.

‘Ik breek nog mijn nek!’ roept papa. ‘Opruimen, Wardje!’

Wardje luistert niet naar papa. Hij haalt de blokkendoos uit de speelgoedkist.

Hij bouwt een mooie toren.

‘Wat krijgen we nu?’ gilt papa boos.

(…)

‘Wardje luistert niet’, zucht mama. ‘Hij is ook koppig en wil niet praten.’

‘Zo’n stout konijn hebben we nog nooit gehad’, moppert papa.”

Uit: Wardje!! Van Brigitte Minne & Jan De Kinder

Herkenbaar? Zo van die kleuters aan wie je telkens weer moet vragen om op te ruimen, maar die nooit willen luisteren? Of als alle kinderen al lang in de rij staan, klaar om naar buiten te gaan, maar je net die ene kleuter telkens weer persoonlijk moet gaan halen?

De mama en papa van Wardje ontdekken pas na een hele tijd dat hun zoontje doof is, of zoals de dokter zegt “De oren van Wardje zijn ziek”. Ook in de kleuterklas zal dit in ieder geval heel herkenbaar zijn: verschillende kleuters horen in bepaalde periodes tijdelijk minder als gevolg van oorontstekingen. En meteen komt Wardjes gedrag in een heel ander daglicht. Puzzelstukjes passen in elkaar. Maar hoe moet het nu verder?

Doof zijn, da’s toch gewoon ‘niet horen’?

[…]

Verder lezen op Kleutergewijs.

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

kleuters, onderwijs, onderzoek, passend onderwijs, praktijk, primair onderwjs