
Kan Bartje nou nooit eens …
De kop van het blogcollectief verbindt onderzoek en onderwijs. Door de onderwijspraktijk als een groepsgebeuren te benaderen verandert onze kijk op die relatie. Dit betekent echter niet dat onderzoek plaats moet ruimen.
Praten met collega’s over probleemgedrag
Elke leerkracht kent de frustratie. Waar andere kleuters schijnbaar moeiteloos in de pas lopen, loopt Bartje eruit. Hij zet zijn brooddoos niet op de juiste plaats, valt voortdurend andere kleuters in de rede tijdens kringgesprekken of loopt als een ongeleid projectiel van hoek naar hoek. Je loopt er zelf de muren van op.
Je collega’s in het lager of secundair onderwijs zullen het gevoel herkennen, al is het concrete gedrag waar hun haar gaat van rechtstaan verschillend. Voor ons, lerarenopleiders, is het niet anders. Wij kunnen steigeren van een student die amper observatiegegevens verzamelt om de beginsituatie van zijn stageklas in te schatten, stelselmatig eindklanken inslikt of goede feedback in de wind slaat.
Hoe reageer je als leerkracht op storend gedrag en hoe reageer je als team op een collega die begint over wat zijn bloed doet koken?
Probleemgedrag
Als ik op stagebezoek ben, zie ik jullie soms geërgerd binnenkomen in de leraarskamer. Natuurlijk niet bij jou, wel in andere scholen. Je moest eens weten. Sommigen zoeken duidelijk bewust een bepaald oor om hun relaas over een zoveelste por of onvertogen woord aan kwijt te kunnen. Anderen delen het met de meest nabije collega. Nog anderen gooien het gewoon in de koffiekring. Het zou kunnen dat het meer gebeurt als ik er niet ben, want er zijn er ongetwijfeld ook die in alle talen zwijgen eenmaal ze mij of andere pottenkijkers gespot hebben. Wees gerust, niets menselijk is ons vreemd. Ik trakteer ook wel eens een collega op een reeks sliertzinnen uit een werkje waar ik feedback op moet geven. Ook ik zal onbewust mijn verhaal aandikken door achteloosheid te projecteren op de schuldenaar, zonder daar bewijs van te hebben. Stoom aflaten is beter dan frustratie opkroppen, is ons motto.
Is dat nu zo’n drama?
[…]
Lees verder op Kleutergewijs