Erbij mogen horen: waar we naar kijken, bepaalt wat we zien

Een knap blogbericht over gelukkige en minder gelukkige vormen van aandacht hebben voor de ander

Kleutergewijs

Een onderzoek over vooroordelen bij kleuteronderwijzers

Vertel 135 kleuteronderwijzers in de Verenigde Staten dat ze gaan deelnemen aan een onderzoek over hoe leerkrachten de eerste tekenen van probleemgedrag herkennen. Ze zullen filmfragmenten te zien krijgen waarin kinderen verschillende activiteiten uitvoeren en waarin soms wel en soms geen probleemgedrag voorkomt. De leerkrachten moeten elke keer op een knop drukken als ze gedrag zien dat volgens hen een voorbode is van probleemgedrag. In de getoonde fragmenten zijn telkens 4 kinderen te zien: een zwart jongentje, een zwart meisje, een blank jongentje en een blank meisje. Daarover vertel je niets. Je start de filmfragmenten en gaat via het scannen van de oogbewegingen van de leerkrachten na bij welke van de kleuters zij de eerste tekenen van probleemgedrag het meest zoeken.

Kan je het raden? Welke van de vier kinderen wordt met arendsogen gevolgd?

Wacht, we maken het nog een tikje moeilijker: er was…

View original post 1.253 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: