Verrassende en confronterende voorleestips voor de kleuterklas

De Kleutergewijsvakantie is voorbij.
Hopelijk ben je even blij.

Kleutergewijs

“Waarover denken jullie dat dit boek zal gaan?”, zo begint een voorleessessie in de kleuterklas vaak. Kritiek hierop vond ik onlangs in een boek van de Amerikaanse beroepsorganisatie NAEYC (Schickedanz & Collins, 2013). De auteurs pleiten tegen de praktijk om voor het lezen aan de kleuters te vragen waarover het boek zou kunnen gaan omdat dit voor verwarring zorgt. Kleuters zijn niet helderziend: ze kunnen wel een voorspelling doen op basis van de kaft, maar die voorspelling komt niet altijd uit. Jammer genoeg hebben kleuters erg veel moeite om hun eerste idee te verbeteren als ze een verkeerde gok gedaan hebben, aangezien ze daarvoor nog onvoldoende zelfsturing hebben (eigenlijk: cognitieve flexibiliteit). Tiens, daar had ik nog niet bij stilgestaan, en met mij heel wat anderen die juist het tegenovergestelde voorleesadvies geven. (Vergeef het ons. Het verhaal voorspellen is nog altijd een goede werkwijze voor oudere kinderen. Misschien lukt het ook wel…

View original post 1.308 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: