Ze kwamen van ver.

Dit ontroerende verhaal van juf Annick op Kleutergewijs, de groepsblog van onze Belgische vrienden, wil ik de lezers van dit Blogcollectief niet onthouden. Ook in Nederland moeten dagelijks kleuters afscheid nemen van nieuwe vriendjes en vriendinnetjes die hier onder moeilijke omstandigheden een nieuw leven opbouwen.

Ook hier vragen leerkrachten zich af hoe ze deze kinderen het beste kunnen helpen. Intussen voert de overheid een beleid uit dat het voor vluchtelingenkinderen moeilijk maakt een veilige plek te vinden. Lees het boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ van Rodaan Al Galidi en zie de film ‘De kinderen van juf Kiet’ van Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch.

Kleutergewijs

December. Een maand met heel wat fijne momenten. Overal mooi versierde klassen, kleuters die verwachtingsvol uitkijken naar het bezoek van Sinterklaas. De kerstboom staat in de gang te wachten op zijn beurt. De fijnste tijd van het jaar… Maar in onze klas was dat dit jaar toch wel anders. In één week tijd moesten we afscheid nemen van twee van onze kleuters. Misschien moet ik eerst even teruggaan naar de maand mei.

Gekende beelden

Het is ondertussen niet nieuw meer, de stroom van vluchtelingen die alles moeten achterlaten in de hoop om hier een beter leven te kunnen opbouwen. Ook België engageert zich om een aantal vluchtelingen op te vangen, en op een aantal plaatsen worden centra ingericht waar deze mensen terecht kunnen. Eveneens in de gemeente waar onze school zich bevindt; en zo verwelkomt onze school in mei een tiental kinderen, waarvan een meisje in mijn derde kleuterklas, Zarmina.

Het…

View original post 920 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: