Hoor je de klank /s/ in Ssssssssssint? Vijf praktische tips uit onderzoek om met vierjarigen aan klankbewustzijn te werken.

Kleutergewijs

Sinterklaas is weer in het land. Dit is een ideale gelegenheid om in de tweede kleuterklas of groep 1 de eerste stappen te zetten richting klankbewustzijn. Op dit moment zijn de kleuters in de 2de kleuterklas (bijna) vier jaar, een leeftijd waarop stimulering van het klankbewustzijn volgens onderzoek effect kan hebben. Hoe stimuleer je nu het klankbewustzijn op een effectieve, en toch speelse wijze? Ik zet vijf praktische tips voor je op een rijtje:

Tip 1: Start met (eenvoudige) klankbewustzijnstaakjes in de tweede kleuterklas.

Onderzoek toont aan dat het stimuleren van het klankbewustzijn al een effect heeft bij kleuters uit de tweede kleuterklas (zie Buntinx & Vandensande, 2016). Ik ben van mening dat door al op jonge kleuterleeftijd met klankbewustzijn bezig te zijn, álle kinderen meer oefenkansen krijgen, ook kinderen met een risico op een latere leesachterstand. Op deze manier kunnen leesproblemen verminderd of voorkomen worden (Gillon, 2005; Lundberg…

View original post 1.271 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: