Huiswerk en het onderzoek naar de effectiviteit van huiswerk heb ik hier al een paar keer besproken. Check onder andere hier. Via Daniel Willingham (zie ook dit nieuwe boek) ontdekte ik een nieuwe studie die de belangrijkste inzichten bevestigt (minder effectief in lagere jaren, effectiever naarmate men ouder wordt, best niet te veel,…) maar toch iets belangrijks toevoegt.

Willingham legt uit dat het toenemende effect van huiswerk an sich niet heel logisch hoeft te zijn, omdat oefenen belangrijk is voor leren en dat huiswerk inoefenen kan betekenen, ook voor jongere kinderen.

Hiervoor zouden er drie mogelijke verklaringen kunnen zijn:

  1. het huiswerk dat gegeven wordt is niet goed
  2. een gebrek aan directe, onmiddellijke feedback (die je thuis vaak niet krijgt)of
  3. er is iets mis met de tijdsmeting bij de onderzoeken.

Dat laatste is duidelijk van een andere orde, maar het is goed om te weten dat de meeste onderzoeken naar het effect van huiswerk van zelfrapportage gebruik maken. Dit wil zeggen dat kinderen (of ouders) moeten inschatten hoeveel tijd hun kind aan huiswerk besteedt. En misschien gaat het hier fout.

Dit nieuw onderzoek bij een groep ingenieurs in opleiding van Rawson, Stahovich & Mayer (in press) suggereert alvast van wel. In plaats van met zelfrapportage te werken, gebruikten de onderzoekers slimme pennen die bijhielden hoe lang er aan het huiswerk gewerkt werd en meer:

En wat blijkt: er is een grotere correlatie (.44) tussen de tijd dat kinderen effectief met huiswerk bezig zijn en hun schoolresultaten terwijl er geen correlatie (.16) is tussen de tijd dat kinderen denken met huiswerk bezig te zijn en de schoolresultaten. 88% van de deelnemende studenten gaven meer tijd aan dan dat ze daadwerkelijk bezig waren met huiswerk. Op de blog van Willingham kwam een prima vraag: misschien werd herlezen meegeteld door de studenten en werd dit minder opgepikt door de pen. Dan nog is het interessant om te merken dat dit dan relatief weinig effectief zou blijken.

Wat wil dit onderzoek nu zeggen in het licht van de discussie over huiswerk?

  • Dat bij oudere studenten (de doelgroep) huiswerk kan werken.
  • Het zegt niks over de discussie voor of tegen huiswerk.
  • Maar… veel onderzoek naar huiswerk heeft misschien wel een probleem.

3
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
#Onderwijsvraag 10: Waarom geven we huiswerk?http://www.bijlesleraar.nl/Teja Bodewes Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] beïnvloedt, als wel informatie geeft over de totstandkoming van de resultaten ervan. Lees daarover dit artikel van Pedro de Bruyckere. Ook Jan Tishauser wees ons hierop en verwees naar dit […]

http://www.bijlesleraar.nl/
Gast

Sterk uitgelegd en goed onderbouwd met de cijfers. Het is ook sterk afhankelijk van het vak zoals hierboven al omschreven wordt.

Teja Bodewes
Gast
Teja Bodewes

Die pen lijkt me inderdaad geen goed meetinstrument, zeker niet voor vakken waar huiswerk vooral leerwerk behelst. Ik liet mijn onderbouwleerlingen onder ieder s.o.’tje consequent opschrijven hoeveel sessies van hoeveel minuten ze aan een portie leerwerk hadden besteed en gaf ze daar feedback op. Maar je kunt huiswerk Frans nu eenmaal niet vergelijken met huiswerk wis- of natuurkunde.

Category

evidence-based, onderwijs, onderzoek