Onderzoek naar huiswerk toont belangrijke beperkingen vorige onderzoeken

Huiswerk en het onderzoek naar de effectiviteit van huiswerk heb ik hier al een paar keer besproken. Check onder andere hier. Via Daniel Willingham (zie ook dit nieuwe boek) ontdekte ik een nieuwe studie die de belangrijkste inzichten bevestigt (minder effectief in lagere jaren, effectiever naarmate men ouder wordt, best niet te veel,…) maar toch iets belangrijks toevoegt.

Willingham legt uit dat het toenemende effect van huiswerk an sich niet heel logisch hoeft te zijn, omdat oefenen belangrijk is voor leren en dat huiswerk inoefenen kan betekenen, ook voor jongere kinderen.

Hiervoor zouden er drie mogelijke verklaringen kunnen zijn:

 1. het huiswerk dat gegeven wordt is niet goed
 2. een gebrek aan directe, onmiddellijke feedback (die je thuis vaak niet krijgt)of
 3. er is iets mis met de tijdsmeting bij de onderzoeken.

Dat laatste is duidelijk van een andere orde, maar het is goed om te weten dat de meeste onderzoeken naar het effect van huiswerk van zelfrapportage gebruik maken. Dit wil zeggen dat kinderen (of ouders) moeten inschatten hoeveel tijd hun kind aan huiswerk besteedt. En misschien gaat het hier fout.

Dit nieuw onderzoek bij een groep ingenieurs in opleiding van Rawson, Stahovich & Mayer (in press) suggereert alvast van wel. In plaats van met zelfrapportage te werken, gebruikten de onderzoekers slimme pennen die bijhielden hoe lang er aan het huiswerk gewerkt werd en meer:

En wat blijkt: er is een grotere correlatie (.44) tussen de tijd dat kinderen effectief met huiswerk bezig zijn en hun schoolresultaten terwijl er geen correlatie (.16) is tussen de tijd dat kinderen denken met huiswerk bezig te zijn en de schoolresultaten. 88% van de deelnemende studenten gaven meer tijd aan dan dat ze daadwerkelijk bezig waren met huiswerk. Op de blog van Willingham kwam een prima vraag: misschien werd herlezen meegeteld door de studenten en werd dit minder opgepikt door de pen. Dan nog is het interessant om te merken dat dit dan relatief weinig effectief zou blijken.

Wat wil dit onderzoek nu zeggen in het licht van de discussie over huiswerk?

 • Dat bij oudere studenten (de doelgroep) huiswerk kan werken.
 • Het zegt niks over de discussie voor of tegen huiswerk.
 • Maar… veel onderzoek naar huiswerk heeft misschien wel een probleem.

3 Reacties naar “Onderzoek naar huiswerk toont belangrijke beperkingen vorige onderzoeken”

 1. Die pen lijkt me inderdaad geen goed meetinstrument, zeker niet voor vakken waar huiswerk vooral leerwerk behelst. Ik liet mijn onderbouwleerlingen onder ieder s.o.’tje consequent opschrijven hoeveel sessies van hoeveel minuten ze aan een portie leerwerk hadden besteed en gaf ze daar feedback op. Maar je kunt huiswerk Frans nu eenmaal niet vergelijken met huiswerk wis- of natuurkunde.

  Like

 2. Sterk uitgelegd en goed onderbouwd met de cijfers. Het is ook sterk afhankelijk van het vak zoals hierboven al omschreven wordt.

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. #Onderwijsvraag 10: Waarom geven we huiswerk? - 3 november 2016

  […] beïnvloedt, als wel informatie geeft over de totstandkoming van de resultaten ervan. Lees daarover dit artikel van Pedro de Bruyckere. Ook Jan Tishauser wees ons hierop en verwees naar dit […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: