De Sint bracht me gisteren in mijn schoentje een leuk cadeau, weliswaar met een embargo-lintje rond, maar nu iedereen toegang heeft tot de nieuwe PISA-resultaten, wil ik je wel enkele dingen meegeven die ik er uit gehaald heb.

Pisa, moet dat nu?

De voorbije weken kon je niet naast de groeiende kritiek op PISA kijken. Er werden vragen gesteld bij de methodologie, de verenging van het curriculum die hun blik zou meegeven, … Ik vermoed dat de kritiek enkel maar zal toenemen, niet noodzakelijk omwille van de inhoud, wel omdat het zo een groot verhaal geworden is.

Het onderzoek van de OESO is relevant en kan een belangrijk element in beleid zijn, maar het is slechts een van de elementen. Landen vergelijken is niet eenvoudig, en alhoewel PISA met echt veel zaken probeert rekening te houden (het stuk rond de methodologie hier is in deze zeer relevant), toch is het onmogelijk om de complexiteit van een samenleving te vatten. Dus gebruik naast PISA ook andere vergelijkende testen zoals PIRLS, TIMMS,… en bekijk vooral de complexiteit van onderwijssystemen via deze prima bronnen voor vergelijkende pedagogiek.

De relativiteit van rankings

Het ding is, ik ga straks in deze blogpost wel een deel van de rankings meegeven, maar als je in het document kijkt, dan blijken er vaak geen significante verschillen te  bestaan tussen landen die dicht bij elkaar in de lijst staan. Er is bijvoorbeeld geen significant verschil te merken tussen de resultaten voor wiskunde tussen Finland, Nederland, Estland, Canada, Polen, Belgium, Duitsland of  Vietnam.

Verder is er veel nuance die door naar de rankings te kijken verloren gaat. Finland daalt voor wiskunde, maar blijkt vooral ook in resultaat achteruitgegaan te zijn, idem voor Nederland en België. Nederland staat dan wel boven de Finnen, maar gewoon omdat de resultaten minder gedaald zouden zijn.

Pisa-cijfers bekend maken is zoals verkiezingsavond.

Op verkiezingsavond zijn er zelden verliezers. Vandaag lijkt misschien Finland er eentje, maar de score voor wetenschappen en taal zijn nog steeds top, enkel voor wiskunde scoren ze opvallend slechter. De uitleg van Pasi Sahlberg als komt dit omdat de Finse jongeren nu computers hebben ontdekt, houdt volgens mij wel geen steek. Alsof in de andere landen jongeren geen internet hebben?

De komende dagen verwacht ik me aan een hernieuwde discussie over het belang van een brede graad. Voor- en tegenstanders kunnen in deze resultaten munitie vinden. Tegenstanders kunnen wijzen op de achteruitgang van Finland en andere Scandinavische landen en de positieve score van Duitsland.  Voorstanders zullen op de effectieve daling van Nederland en België wijzen en het succes van Polen en Canada. Nog andere voorstanders van de brede eerste graad en zo laat mogelijk kiezen, hebben de voorbije dagen al gesteld dat je hiervoor gewoon niet naar Pisa mag kijken (alhoewel verschillende verdedigers dit wel in het verleden al deden). Nog anderen zullen op de ongelijkheid wijzen. Ik ben hier zelf ook zeer nieuwsgierig naar, maar de Sint bracht maar enkel het eerste deel (al meer dan 500 pagina’s), er zijn nog 5 delen van het Pisa-rapport onder andere over economische vaardigheden, ongelijkheid,… Na vandaag heb ik dus nog veel leeswerk voor de boeg. Het zal trouwens niet de enige discussie zijn…

Grote vrees

Het voorbije weekend twitterde Pasi Sahlberg dat hij vreesde dat er in Finland nu ook GERM dreigde, Global Educational Reform Movement. Lees hier de verschillende kenmerken die Wilfred Rubens samenvatte. Ik deel zijn vrees. Wil je nog lezen waarom we beter niet nu Shangai lessons kopen en waarom we Finnish lessen niet moeten weggooien, check dit artikel. Binnenkort biedt de OESO scholen zelf testen aan waarmee ze zich kunnen vergelijken met de rest van de wereld. Dit is volgens mij geen fijne evolutie. De kans op een globaal curriculum dreigt, net als een verschraling van teaching to the test en een overdreven focus op meten is weten.

Als je de inleiding bij dit stuk las en mijn blog volgt, dan weet je dat ik niet per se tegen meetbaarheid ben, topman Schleicher heeft gelijk dat je zonder data gewoon een andere persoon met een mening bent. PISA geeft veel data, maar alle dataverzamelingen en analyses vereenvoudigen de werkelijkheid. Bekijk het dus als een zeer belangrijke bron, naast de andere.

Tot slot: wat nu?

Wat doen landen die goed scoren het beste? Ondanks alle relativiteit van de lijstjes die straks volgen, doet het Nederlandse en Vlaamse onderwijs op bepaalde vlakken het echt niet slecht, op andere vlakken een pak minder (ik vermoed bvb dat ongelijkheid nog steeds hoog scoort hier in Vlaanderen). Begin dit jaar werd op een studiedag van de VLOR een presentatie gegeven door McKinsey met mogelijke stappen die onderwijs nog verder kunnen verbeteren. Check de presentatie hier. Hebben zij de wijsheid in pacht? Wellicht niet, maar qua inspiratie interessant. Een volgende minister van onderwijs weet wat gedaan…

Epiloog: de belangrijkste rankings uit deel 1

Voor wie naar beneden scrolde, bekijk aub de teksten hierboven ook voor de relativering, dank je!

Kijken we voor wiskunde en landen dan is dit het lijstje:

 1. Shanghai-China
 2. Singapore
 3. Hong Kong-China
 4. ChineseTaipei
 5. Korea
 6. Macao-China
 7. Japan
 8. Liechtenstein
 9. Switzerland
 10. Netherlands
 11. Estonia
 12. Finland
 13. Canada
 14. Poland
 15. Belgium

Misschien valt je op dat het lijstje qua China een beetje raar is. Het land China zou wellicht niet aan de top staan, maar de verschillende regio’s scoren wel goed. Een ander probleem is dat onderwijs in België tot de gemeenschappen behoort, waardoor België als eenheid een vertekend beeld geeft. Als we kijken naar de scores voor Vlaanderen voor wiskunde in de ranking, krijg je opeens een wel heel ander beeld:

 1. Shanghai-China 613
 2. Singapore 573
 3. Hong Kong-China 561
 4. Chinese Taipei 560
 5. Korea 554
 6. Macao-China 538
 7. Japan 536
 8. Liechtenstein 535
 9. Flemish community (Belgium) 531
 10. Switzerland 531
 11. Trento (Italy) 524
 12. Friuli Venezia Giulia (Italy) 523
 13. Netherlands 523
 14. Veneto (Italy) 523
 15. Estonia 521
 16. Finland

Vrij vertaald, dan scoort Vlaanderen op Liechtenstein na (aantal inwoners 36304 in 2011) als beste regio in Europa voor wiskunde.

Kijken we voor taal dan krijgen we dit:

 1. Shanghai-China
 2. Hong Kong-China
 3. Singapore
 4. Japan
 5. Korea
 6. Finland
 7. Ireland
 8. Chinese Taipei
 9. Canada
 10. Poland
 11. Estonia
 12. Liechtenstein
 13. New Zealand
 14. Australia
 15. Netherlands
 16. Belgium
 17. Switzerland
 18. Macao-China

Als we kijken naar Vlaanderen apart, blijkt er weer wat nuance:

 1. Shanghai-China 570
 2. Hong Kong-China 545
 3. Singapore 542
 4. Japan 538
 5. Korea 536
 6. Massachusetts (united States) 527
 7. Australian Capital Territory (Australia) 525
 8. Finland 524
 9. Ireland 523
 10. Chinese Taipei 523
 11. Canada 523
 12. Connecticut (united States) 521
 13. Veneto (Italy) 521
 14. Trento (Italy) 521
 15. Lombardia (Italy) 521
 16. Western Australia (Australia) 519
 17. Friuli Venezia Giulia (Italy) 518
 18. Flemish community (Belgium) 518
 19. Poland 518
 20. Victoria (Australia) 517
 21. Estonia 516
 22. Liechtenstein 516
 23. new South Wales (Australia) 513
 24. New Zealand 512
 25. Australia 512
 26. Netherlands 511

Voor wetenschappen ten slotte, scoort België niet zo best:

 1. Shanghai-China
 2. Hong Kong-China
 3. Singapore
 4. Japan
 5. Finland
 6. Estonia
 7. Korea
 8. Viet Nam
 9. Poland
 10. Canada
 11. Liechtenstein
 12. Germany
 13. Chinese
 14. Netherlands
 15. Ireland
 16. Australia
 17. Macao-China
 18. New Zealand
 19. Switzerland
 20. Slovenia
 21. United Kingdom
 22. Czech Republic
 23. Austria
 24. Belgium

Ook Vlaanderen scoort hier relatief wat minder goed

 1. Shanghai-China
 2. Hong Kong-China
 3. Singapore
 4. Japan
 5. Finland
 6. Estonia
 7. Korea
 8. Western Australia (Australia)
 9. Australian Capital Territory (Australia)
 10. Trento (Italy)
 11. Friuli Venezia Giulia (Italy)
 12. Veneto (Italy)
 13. Lombardia (Italy)
 14. Viet Nam
 15. Massachusetts (united States)
 16. Poland
 17. new South Wales (Australia)
 18. Canada
 19. Liechtenstein
 20. Germany
 21. Chinese Taipei
 22. Netherlands
 23. Ireland
 24. Australia
 25. Connecticut (united States)
 26. Macao-China
 27. Flemish community (Belgium)
0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs, onderzoek