Deze post verscheen eerder op Droog’s leren delen

Onderwijs leert onderzoeken. Onderwijs wordt onderzocht. En dan?Verkeerslicht Rood oranje groen cups stadium-cup-22oz-extralarge

Het verbaast mij al sinds ik uit de wereld van het onderzoek ben gestapt en de wereld van het onderwijs in dat er zo weinig met onderzoek over onderwijs wordt gedaan. Gewoon concreet. Resultaten toepassen.

Ik ben daarom op dit blog gestart met het aanreiken van direct toe te passen conclusies uit onderzoek. Wat werkt in het onderwijs zou gebruikt moeten worden. Dit is de derde bijdrage.

De eerste serie bijdragen zijn ontleend aan The Classroom Experiment van Professor Dylan Wiliam, waarin hij een tweede klas middelbare school overnam en zes eenvoudige mogelijkheden onderzocht om de kwaliteit van het onderwijs aan deze klas te verbeteren. Aan het eind van het semester hadden de leerlingen twee keer zoveel geleerd als verwacht was voor deze periode! Ik zal in een aantal blogposts deze zes veranderingen als tips laten langskomen. De eerst tip was: Verboden vingers op te steken!, de tweede: Bordjes omhoog graag!

Dit is wat hij zag bij het observeren van de klas vóór zijn experiment:

Dit is wat hij veranderde.

Tip 3. Laat leerlingen met een kleur aangeven of zij de uitleg nog snappen! Verkeerslicht techniek.
In de eenvoudigste vorm kan dit door alle leerlingen drie gekleurde bekers te geven: groen, oranje en rood. Groen zichtbaar betekent dat alles in orde is. Oranje betekent dat de docent iets te snel gaat. Rood betekent dat de leerling het niet meer kan volgen. Deze tip werkt omdat het sneller is dan leerlingen hun hand laten opsteken om een vraag te stellen. Het werkt ook omdat er een duidelijk signaal naar de docent uitgaat wanneer leerlingen ineens massaal hun rode beker tonen.

Dylan Wiliam geeft aan dat zijn tips moeten worden ingevoerd op een manier die past bij de wijze van lesgeven van de docent. Het duurt ook weken om er gewoontes van te maken. Dylan Wiliam voerde zelf twee veranderingen per keer door, om ze vervolgens met leerlingen en docenten te evalueren. De video’s die zijn gemaakt van het experiment, en die in de eerste blogpost in deze serie te zien zijn, tonen duidelijk dat het voor zowel docenten als leerlingen lastig is om de veranderingen te accepteren. Het is dus niet alleen van groot belang de veranderingen langzaam in te voeren maar even zo zeer om ze vol te houden.

verkeerslicht-voetgangers-duitsland-t20769

‘De verkeerslicht’ tip is een techniek die optimaal kan profiteren van de recente ontwikkelingen in ICT. Leerlingen kunnen ook digitaal hun mening leveren via mobieltje, laptop of computer. Bij de keuze voor welke techniek hierbij wordt ingezet is een belangrijke overweging mogelijk wel of leerlingen hierbij anoniem hun antwoord leveren of op naam. Een andere overweging is hoe eenvoudig of uitgebreid de mogelijkheden dienen te zijn.

Uitvoering
– Schaf gekleurde bekers aan. Of word creatief op een andere, vergelijkbare wijze.
– Internet online. Stel via een internet tool slechts één vraag met drie keuze mogelijkheden. De docent kan in beeld op de computer, of op een projectiescherm of digibord zien wat de reacties zijn. Dit kan bijvoorbeeld via socrative of mentimeter. Een voordeel van mentimeter kan zijn dat deze in een powerpoint presentatie kan worden opgenomen. De internet tool GoSoapBox heeft een speciale functie voor leerlingen om aan te geven of zij de uitleg nog kunnen volgen: de ‘Confusion Barometer‘. Deze optie kan ook heel mooi gebruikt worden om achteraf te analyseren hoe goed de uitleg werd begrepen!

Frans Droog

De originele uitzendingen van The Classroom Experiment zijn te vinden op de eerste post in deze serie: Vanaf nu: Verboden vingers op te steken!

Bronnen:
http://www.bbc.co.uk/programmes/b00txzwp
http://agilelearn.wordpress.com/2010/10/04/notes-on-the-classroom-experiment-bbcdylan-wiliam/
http://xyofeinstein.wordpress.com/2010/09/29/the-classroom-experiment-ik-wil-geen-vingers-zien-en-alle-andere-tips/

5 1 vote
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs, onderzoek

Tags

, , , ,